"In acest moment suntem in etapa de negociere intre patronate si sindicate, iar Guvernul are propria proiectie cu privire la capacitatea de sustinere a majorarii salariului minim. In mod firesc, majorarea salariului minim se face de la inceputul anului. Insa, daca aceasta situatie a cresterii preturilor va evolua negativ, luam in calcul si o majorare mai rapida", a declarat recent ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Chiar daca nu exista un termen oficial la care sa se faca aceasta majorare, tinand cont de procedurile specifice de aprobare, este posibil ca majorarea sa aiba loc in luna decembrie a acestui an sau chiar mai devreme.
"As vrea sa stiti ca s-au facut pana acum solicitari de majorare intre 8 si 12%. Pe mine ma intereseaza, ca ministrul al Muncii, ca majorarea sa fie consistenta si simtita", a explicat ministrul Muncii.
Totodata, prim-ministrul Florin Citu a mentionat, la finalul saptamanii trecute, potrivit Agerpres, ca ia in considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar cresterea acestuia ar putea fi realizata de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In paralele, conform sursei amintite, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, considera ca propunerea Guvernului de majorare cu 8% a salariului minim pentru anul viitor ar reprezenta o crestere reala de 1% a salariului minim, deoarece inflatia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%. De aceeasi parere este si seful Blocului National Sindical, Dumitru Costin, in opinia caruia propunerea sefului Guvernului ar avea un impact nesemnificativ asupra venitului net al unui angajat platit cu salariul minim, comparativ cu cresterea preturilor la energie suportate de salariati.