O propunere legislativa de crestere a salariului minim in trepte a fost recent depusa la Parlament de catre 7 deputati care au inclus in proiect aceasta majorare graduala.
Se doreste ca, pe termen lung (in 5 ani), salariul minim pe economie sa creasca in trepte egale incepand din prima zi a anului viitor (1 ianuarie 2021) si sa ajunga astfel ca la data de 31 decembrie 2024 sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie.
Aceasta majorare a salariului minim pe economie va fi astfel obligatorie, in mod inevitabil, inclusiv pentru angajatorii din domeniul privat care, an de an, vor trebui sa isi planifice bugetul in functie de aceste majorari treptate.
Odata cu proiectul amintit se propune completarea art. 164 din Codul muncii astfel incat salariul de baza minim brut pe tara sa se majoreze considerabil in urmatorii cinci ani. Va reamintim ca, recent, s-a dezbatut si
propunerea Comisiei Europene privind coeficientii de ierarhizare si stabilirea a 11 salarii minime diferentiate.
Cititi si
Consiliul IMM-urilor se opune majorarii salariilor!
In cazul in care proiectul de majorare in 5 trepte a salariului minim se va aproba, in 2024 salariul minim brut ar trebui sa fie de 3.279 lei, iar salariul minim net de 1.928 lei. In prezent, salariul minim net este in 2020 de 1.346 lei.
Regasiti mai jos textul propunerii de lege amintite:
PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR SENAT
LEGE pentru completarea art. 164 din Legea nr. 53/2003 - Codui muncii
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic - La articolul 164 din Legea nr. 53/2003 - Codui muncii,
republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2‘), cu urmatorul cuprins:
"(2^) Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economic."
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 alin (1) si ale art. 76 alin (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Presedintele Camerei Deputatilor, p. Presedintele Senatului,
ION MARCEL CIOLACU
TITUS CORLATEAN