Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariul ramane cel mai important criteriu pentru romani, in alegerea unui job

05 /Iul2024
Salariul ramane cel mai important criteriu pentru romani, in alegerea unui job
Tags: salariu criteriu angajarebeneficii extrasalariale

Un nou studiu arata, din nou, ca salariul conteaza cel mai mult pentru romani cand vine vorba de alegerea unui job, urmat de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala si relatia buna cu managerul.

Acestea sunt criteriile pe care pun pret candidatii si salariatii din Romania, atunci cand vor sa isi schimbe locul de munca.

Studiul, realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group si eJobs.ro, arata ca, spre deosebire de situatia pentru Romania, la nivel global angajatii pun cel mai mare pret pe stabilitatea jobului, observa Agerpres.

In lume, al doilea cel mai important element este echilibrul intre viata personala si cea profesionala si abia apoi remuneratia. Stabilitatea la locul de munca vine abia pe locul al patrulea in clasamentul realizat de angajatii romani, asa cum se poate vedea in datele prezentate.

Alte aspecte pe care le iau in considerare cand aleg un job sunt relatia cu colegii, sa se simta apreciati pentru munca pe care o fac, oportunitatile de dezvoltare profesionala, sa simta ca munca lor are sens, reputatia angajatorului sau numarul de zile de concediu pe care le au in cadrul companiei.

Lista de beneficii extrasalariale?

"Interesant este faptul ca nu regasim in aceasta lista beneficiile extrasalariale, ceea ce ne arata ca romanii au regandit raportarea la cariera si la job in ultima perioada. Nu poate fi detronata importanta salariului, dar, dincolo de acest criteriu, toate celelalte care cantaresc greu in ochii angajatilor tin mai degraba de relationare, de cultura organizationala si de reputatie decat de stimulente materiale concrete", sustine Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro.

La nivel local apar diferente intre respondenti in functie de categoria de varsta din care fac parte. Astfel, salariul este cel mai important doar pentru cei care au intre 21 si 30 de ani si pentru cei din categoria 41-50 de ani.

Astfel, pentru cei foarte tineri, respectiv cu varsta mai mica de 20 de ani, cel mai mult conteaza compatibilitatea dintre valorile pe care ei le au si cele ale potentialului angajator. Cei din segmentul de varsta 31-40 de ani pun pret in primul rand pe echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Incepand de la 51 de ani in sus, cel mai mult conteaza relatia buna cu colegii sau aprecierea pe care o primesc din partea managerului pentru munca pe care o fac.

Criterii care conteaza cel mai putin

Pentru cei care au mai putin de 20 de ani, numarul de zile de concediu la care au dreptul anual reprezinta criteriul la care se uita cel mai putin. Beneficiile sunt pe ultimul loc pentru cei care au intre 21 si 30 de ani si intre 41 si 50 de ani, reputatia angajatorului conteaza cel mai putin pentru candidatii din segmentul 31-40 de ani. Spre final de cariera, respectiv de la 51 de ani in sus, cel mai putin conteaza posibilitatile de dezvoltare in cariera si posibilitatea de a lucra intr-un mediu creativ.

"Fluctuatiile pietei muncii, la nivel international, au facut ca 2023 sa fie primul an in care sa vedem ca siguranta locului de munca apare atat de sus in alegerile respondentilor. In anii anteriori, mult mai importante erau recunoasterea meritelor in interiorul companiei sau relatia cu echipa", a adaugat Roxana Draghici.

Studiul a fost derulat in perioada octombrie-decembrie 2023 pe un esantion de 150.000 de respondenti din 185 de tari, printre care si Romania, care a furnizat raspunsuri din partea a 1.047 de participanti. Raspunsurile au fost colectate de The Network, alaturi de platformele de recrutare afiliate la nivel international si prelucrate de Boston Consulting Group, companie de consultanta in management, cu sediul central in Boston, Massachusetts.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariul ramane cel mai important criteriu pentru romani, in alegerea unui job":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".