"In anul 2018 am aplicat scutiri la mai multi salariati, iar in anul 2021 in urma unui control al Curtii de Conturi se constata ca respectivele scutiri nu erau aplicabile si se dispune recuperarea sumelor platite salariatilor in plus prin aplicarea nelegala a scutirilor de la plata impozitelor si regularizarea platii acestor sume cu ANAF-ul. Daca se vor completa declaratii rectificative pentru impozitul aferent anului 2018 pentru care in mod gresit s-au aplicat scutiri, cum se procedeaza cu recuperarea acestor sume (impozit plus accesorii) de la salariati? Care este termenul de prescriptie fata de acestia?"
Raspunsul specialistilor:
Avand in vedere ca natura dreptului pretins de angajator de la salariati este aceea de creanta fiscala consideram ca se aplica dispozitiile art. 110 din Codul de procedura fiscala:
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel.
Astfel, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 01 iulie 2019 pentru impozitul datorat pentru anul 2018.
Acest termen a fost suspendat prin art. XII din OUG 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale in perioada 16.04.2020 – 31. 01.2021.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Impozitul pe venit se recupereaza de la salariati prin plata efectuata de acestia de bunavoie. In cazul in care salariatii nu efectueaza plata de bunavoie, recuperarea poate fi facuta doar prin intermediul instantei de judecata.
Un raspuns valabil in 18.01.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>