Raspunsul specialistului:
Tichetele de masa sunt reglementate prin Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial nr. 599 din 13 iulie 2018 si Hotararea Guvernului nr. 1045/2018 publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019.
Conform art. 10 din Legea 165/2018, salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii se afla in concediu de odihna, beneficiaza de zile libere platite, sunt delegati sau detasati si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare, se afla in concediu medical, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
In schimb, spre deosebire de vechea reglementare a tichetelor de masa cuprinsa in Legea nr. 142/1998, in prezent nu se mai conditioneaza acordarea tichetelor de masa de prezenta la lucru in unitate. De aceea, salariatii care muncesc in regim de telemunca (in baza Legii nr. 81/2018) sau cu contract de munca la domiciliu pot beneficia de tichete de masa conform actualei reglementari.
In cazul cumulului de functii, tichetele de masa, tichetele de cresa se pot acorda doar la locul unde salariatul are functia de baza. Daca nu se poate stabili functia de baza, arata Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, beneficiarul biletelor de valoare alege, in scris, angajatorul care ii va acorda biletele de valoare, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre ceilalti angajatori optiunea realizata.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Doar ca, in realitate, nu exista nicio situatie in care sa nu se poata stabili functia de baza!
Conform art. 7 pct. 2 din Codul fiscal, activitate dependenta la functia de baza reprezinta orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza. Pe baza acestei declaratii obligatorii, functia de baza se poate stabili intotdeauna.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro