Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Se pot deconta cheltuielile de transport fara a fi considerate avantaje de natura salariala?

17 /Mai2021
Se pot deconta cheltuielile de transport fara a fi considerate avantaje de natura salariala?
Tags: angajare salariati alte judetedecontare cheltuieli transportavantaje natura salariala

O societate nou-infiintata va angaja persoane din alte judete pentru a desfasura lucrari de constructii la diverse santiere din tara. In ce masura se poae acorda diurna si se pot deconta cheltuielile de transport de la domiciliu la santier fara a fi considerate avantaje de natura salariala?

Raspunuisul specialistui:

Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt venituri impozabile, in urmatoarele limite:

(a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:



(I) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(II) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Partea care nu depaseste aceste plafoane  intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Astfel, cum se poate observa, prevederile Codului fiscal exclud din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale diurna in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice acordata pe durata delegarii/detasarii. Atat delegarea cat si detasarea presupun modificarea locului muncii salariatului.

In situatia expusa, salariatii nu sunt delegati sau detasati intrucat ei nu au un loc de munca fix si sunt trimisi sa presteze activitate temporar la un alt loc de munca. Din contra ei sunt angajati sa presteze activitate pe santiere asa incat cand lucreaza pe santier ei se se afla la locul muncii unde au fost angajati sa presteze activitate.

Prin urmare, salariatilor angajati sa presteze activitate pe santiere consider ca nu li se poate acorda diurna intrucat nu se afla in delegare sau detasare.

Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Asadar, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca reprezinta venit neimpozabil pentru salariat si netaxabil cu contributii sociale in conditiile prevazute de contractul de munca.

In contractul de munca poate fi prevazuta orice modalitate de decontare a transportului:  permise sau abonamente calatorie utilizate pentru transportul la si de la locul de munca si decontarea cheltuielilor cu combustibilul pentru salariatii care utilizeaza autoturismul propriu, etc.

In situatia in care nu este mentionata in contractele de munca decontarea transportului si modalitatea de decontare, se vor incheia acte aditionale care sa cuprinda aceste mentiuni.

Prin exceptie, prevederea decontarii transportului in contractul de munca nu este necesara in cazul salariatilor conform art. 76 alin. (4) lit. g) si 142 lit. f) din Codul fiscal potrivit caruia nu sunt venituri  impozabile si nu sunt taxabile cu contributii sociale contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.  Cu toate acestea, mult mai sigur este sa fie mentionat si in aceste situatii decontarea transportului in contractul de munca.
In toate situatiile este necesar ca decontarea transportului sa fie facuta de angajator in baza unui document justificativ. Daca se acorda salariatului o suma de bani fara document care sa justifice transportul, suma respectiva reprezinta venit salarial taxat cu impozit pe venit si contributii sociale.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Se pot deconta cheltuielile de transport fara a fi considerate avantaje de natura salariala?":
Rating:

Nota: 2.25 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".