In concret, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat recent ca isi doreste sa se majoreze stimulentul de reinsertie de la 650 lei cat este in prezent la 1.500 lei, dorind sa se finalizeze, de asemenea, normele metodologice si standardele pentru meseria de bona, masurile avand ca scop cresterea gradului de ocupare in randul femeilor.
"Unul dintre obiectivele pe care Romania si le-a asumat este sa creasca gradul de ocupare, iar atunci cand merg in teritoriu ma preocupa sa inteleg direct de la femei cum pot fi ajutate sa aiba acces mai mare pe piata muncii. Raspunsul este cam acelasi: nu au solutii la indemana pentru ingrijirea si educarea copiilor, cat timp ele sunt la serviciu. Prin urmare, una dintre prioritatile mele ca ministru al Muncii este sa creez un cadru de rezolvare a acestor teme, prin masuri precum: majorarea stimulentului de reinsertie de la 650 la 1.500 de lei si finalizarea normelor metodologice si a standardelor pentru meseria de bone, astfel incat legea initiata din 2014 sa devina aplicabila", a anuntat saptamana aceasta ministrul Muncii pe pagina sa de socializare.
Totodata, Raluca Turcan a precizat ca a inclus in PNRR aproximativ 370 de milioane de lei pentru constructia de crese si pentru pregatirea personalului de specialitate si ca a demarat procesul de legalizare a activitatilor casnice.
"Acestea sunt masurile pe care le-am dezvoltat pana acum in vederea sprijinirii reintegrarii profesionale a femeilor si a cresterii ocuparii in randul lor. Sper ca in urma dialogului constant pe care il voi avea de acum cu organizatiile neguvernamentale active in acest domeniu sa imbunatatim locul pe care Romania il ocupa in clasamentele europene", a explicat ministrul.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In opinia sa, reprezentarea femeilor in politica ori in mediul de afaceri, asigurarea de sanse egale pe piata muncii ori de remunerare egala intre femei si barbati sunt teme care plaseaza mereu Romania pe ultimele locuri in clasamentele care se fac la nivel european.
"Am discutat astazi aceste teme cu reprezentantele organizatiilor neguvernamentale active in lupta pentru apararea drepturilor femeilor. Toate cifrele ne arata ca avem mai putine femei ocupate decat barbati, ca rata somajului este mai mare in randul femeilor decat al barbatilor, ca nivelul de salarizare difera chiar si atunci cand femeile si barbatii ocupa aceleasi pozitii", a adaugat ministrul Raluca Turcan.