Precizam si ca 41% dintre companii au revizuit in sus bugetul de cresteri salariale, insa insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzata de inflatie, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflatiei pentru toti angajatii, iar 9% au ajustat cu inflatia doar pentru anumite categorii de angajati, conform rezultatelor Barometrului de HR, realizat de PwC Romania, citat de Agerpres.
Rata medie a inflatiei la care se raporteaza companiile respondente atunci cand ajusteaza bugetul este, in medie, de 8,2%, desi datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca aceasta rata a ajuns, in luna mai, la 14,5%, fiind cea mai ridicata din ultimii 19 ani in Romania. Cea mai recenta prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru finalul acestui an este de 12,5%.
Cele mai mari cresteri ale bugetului salarial total in 2022 vs 2021 s-au inregistrat in sectorul de bunuri de larg consum/distributie (+13,6%), in servicii financiare (banci, leasing, IFN - 12,8%), si in sectorul de energie (+10,3%). La polul opus, cu cele mai mici majorari de bugete, se afla domeniul asigurarilor (+5,6%) si farma (+6,4%).
In ceea ce priveste fluctuatia de personal, majoritatea companiilor nu raporteaza schimbari semnificative in prima jumatate a anului, iar 36% planuiesc noi angajari in trimestrul al treilea.
Aproximativ 50% dintre companii intentioneaza sa aplice un model de lucru hibrid, in functie de anumite reguli impuse (numar minim de zile de la birou, orar clar stabilit), colaborarea dintre angajati fiind principalul motiv mentionat pentru importanta reintoarcerii la birou. Astfel, dintre companiile care aplica munca hibrid, 66% spun ca pe termen lung angajatii lor vor lucra exclusiv sau majoritar de la birou.
De asemenea, 37% din totalul respondentilor vor lasa alegerea la latitudinea fiecarei echipe/angajat modul de lucru, iar 9% vor aplica activitatea permanenta de la birou, obligatorie pentru toti angajatii. Doar 11% din companii permit telemunca din strainatate, in baza unei politici definite.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Studiul HR Barometru a fost derulat de PwC in perioada 27 - 29 iunie 2022, pe baza informatiilor furnizate de peste o suta de companii participante din IT&C, BPO, Produse industriale, Energie (utilitati /produse petroliere), Farmaceutic /Medical, Servicii financiare si FMCG/Retail.