Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Taxa de solidaritate pentru angajatori. Ce anunta Ministerul Finantelor Publice

20 /Oct2017
Tags: taxa de solidaritatebuget de statcontributii sociale angajati

Anul 2018 va debuta cu schimbari semnificative in ceea ce priveste taxele datorate de angajatori, iar acestia vor datora bani la fondul brut de salarii.

In acest context, Ministerul Finantelor a precizat, conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei, ca prin contributia pentru solidaritate sociala nu se impune o taxa noua. ci aceasta reprezinta o contributie sociala corelata cu masura privind reducerea numarului contributiilor sociale si cu necesitatea asigurarii prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii in conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurari sociale, cum ar fi principiul contributivitatii si cel al solidaritatii sociale.

Aceasta contributie se plateste la bugetul de stat si se datoreaza de catre angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale.

Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii.

In ceea ce priveste Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, obligativitatea constituirii acestuia este instituita prin Legea nr.200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, care transpune Directiva Consiliului nr.80/987/CEE privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la protectia salariatilor in cazul insolvabilitatii angajatorului, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr.L283 din 28 octombrie 1980, cu modificarile aduse prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr.2002/74/CE, publicata in Jurnalul Oficial nr. L270 din 8 octombrie 2002.

Din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se asigura plata salariilor in situatia in care angajatorii intra in insolventa, in limita a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.


Impozitul 0 pentru salariile sub 2.000 de lei NU se va implementa. Se va aplica taxa de solidaritate de 2% din veniturile totale?

Taxa de solidarite de 2% si ce trebuie sa stie salariatii romani

"Este o directiva europeana care reglementeaza pentru fondul de salarii o anumita taxa (...) O plateste angajatorul la fondul de salarii, sa aiba si el o responsabilitate fata de bugetul de stat".

Desigur ca "nu poate sa insemne o taxa in plus sau crestere salariala" (...) "E o taxa ce se aplica la fondul de salariu, care nu poate fi eliminata sau comasata cu alte categorii de contributii", a mai adaugat ministrul Finantelor...citeste mai multe despre taxa de solidaritate aici >>>

 


Sursa: Ministerul Finantelor Publice

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Taxa de solidaritate pentru angajatori. Ce anunta Ministerul Finantelor Publice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".