Raspunsul specialistului:
Tichetele de masa sunt reglementate de Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial nr. 599 din 13 iulie 2018 si HG 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019.
Conform art. 7 alin. (3) din HG 1045/2018, angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca sau prin Regulamentul intern, dupa caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care sa prevada cel putin urmatoarele:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariati care primesc bilete de valoare;
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii;
d) stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuieli sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou, tichete de cresa si culturale, dupa caz, si care vor face obiectul contractelor comerciale de prestari de servicii cu unitatile emitente;
e) documentatia pe care trebuie sa o prezinte salariatul angajatorului, in vederea acordarii tichetelor de cresa.
Astfel, angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii salariatilor (in unitatile in care nu exista sindicate) stabilesc:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor.
Asadar, daca angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii salariatilor stabileste ca se acorda tichete de masa tuturor salariatilor, atunci indiferent cati salariati are unitatea, intr-o anumita perioada, toti vor beneficia de tichete de masa.
Problema intervine atunci cand angajatorul stabileste dupa anumite criterii salariatii care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Totodata, acordarea tichetelor de masa unora dintre salariati in timp ce altora nu poate fi considerata discriminare cate vreme angajatorul nu are un criteriu obiectiv in alegerea salariatilor care sa beneficieze de tichete de masa. Acest criteriu trebuie sa reflecte scopul pentru care se acorda tichetul de masa si anume achitarea mesei.
Spre exemplu, se poate acorda tichtete de masa doar salariatilor care muncesc in ture, salariatilor care muncesc in conditii grele, salariatilor care muncesc pe santier sau in locuri izolate in timp ce salariatilor care presteaza activitate administrativa nu li se acorda, etc.<br /> Din categoria salariatilor care primesc tichete de masa astfel stabilite pot face parte si salaratii cu contractele de munca individuale suspendate urmand ca ei sa primeasca tichetele dupa incetarea suspendarii.
Nu se pot stabili functiile pentru care se acorda tichete de masa, doar categoriile asa cum mai sus am mentionat.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>