Pregatiti-va inca de acum pentru a avea din timp rezolvarea in fata unor probleme dificile privind salarizarea in 2021. Legislatia va continua sa se schimbe si doar un ghid practic in aceasta arie se dovedeste ajutorul de incredere, indiferent de situatie.
Va recomandam sa parcurgeti chiar acum ghidul practic Pachet salarial. Salariu, sporuri, indemnizatii, alte venituri!
Stimati angajatori, iata o intrebare extrem de interesanta legata de salariul minim pe economie:
Puteti aplica reducerea salariului cu 5-10% pentru 1-3 luni, ca sanctiune disciplinara (conform art 248, alin. (1) lit. c) din Codul muncii) in cazul unui salariat care are salariul minim pe economie?
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Sesizati, desigur, unde este problema: daca aplicati aceasta reducere, ar rezulta ca platiti un salariu sub cel minim prevazut de lege, ceea ce inseamna ca aveti doua reglementari care se bat cap in cap!
Raspuns: Reducerea se poate aplica, nu exista nicio restrictie.
Codul muncii nu prevede exceptii pentru situatia in care, ca urmare a aplicarii sanctiunii, salariul de baza se reduce sub minimul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Sanctiunea disciplinara respectiva nu reprezinta o retinere din salariu, deci nu are vreun regim special, ea este doar o reducere temporara a salariului de baza brut.
Va intereseaza mai multe asemenea situatii?
Parcurgeti lucrarea Ghid practic. Pachet salarial. Salariu, sporuri, indemnizatii, alte venituri realizata de expertul Rodica Mantescu.
Lucrarea va este extrem de utila, deoarece atrage atentia cu profesionalism asupra aspectelor la care trebuie sa fiti foarte atent in urmatoarea perioada!
Lucrarea va este extrem de utila, deoarece atrage atentia cu profesionalism asupra aspectelor la care trebuie sa fiti foarte atent in urmatoarea perioada!
Alte exemple de probleme sensibile privind salariile si alte venituri in 2021
Intrebarea prezentata in introducere constituie doar un exemplu de problema creata de legislatia in domeniul salarizarii. In realitate, asemenea exemple sunt foarte multe, deoarece subiectul salarizarii este unul complex, cu reglementari numeroase si care se schimba des.
Apar neclaritati si in ceea ce priveste, de pilda, acordarea sporurilor sau plata diverselor indemnizatii si venituri (abonamente pentru servicii medicale, sume pentru educatia timpurie a copiilor etc.), precum si neclaritati legate de inregistrarile aferente in Revisal. Astfel:
Stiati ca ...
1) ... daca nu acordati salariatului repausul saptamanal asa cum prevede Codul muncii, puteti fi obligat de instanta de judecata la acordarea unui spor de 150%?
2) ... nu toti salariatii care presteaza munca de noapte au dreptul la sporul pentru munca de noapte?
3) ... un agent de vanzari nu are dreptul la diurna?
4) ... sumele pentru servicii turistice pot fi decontate doar pentru perioada concediului de odihna?
4) ... sumele pentru servicii turistice pot fi decontate doar pentru perioada concediului de odihna?
5) ... daca nu acordati sporul pentru munca suplimentara conform prevederilor Codului muncii, puteti fi sanctionat cu amenda de 1.500 lei pentru fiecare salariat caruia nu i-ati acordat corect sporul?
Gasiti multe alte asemenea exemple in ghidul practic realizat de expertul Rodica Mantescu.
Aflati cum sa rezolvati prompt, eficient si 100% corect principalele probleme legate de salarizare in 2021!
Salarizarea a fost dintotdeauna un subiect fierbinte si extrem de sensibil, iar acest lucru se poate verifica imediat in practica.
E suficient ca cineva sa pronunte cuvantul „salariu” si, automat, toti cei din jur ciulesc urechile! Informatiile despre salarii exercita o atractie irezistibila, atat pentru angajati, care mereu vor sa stie cum e la altii (inca se mai vorbeste de salariul Andreei Esca), dar si pentru angajatori.
Diferenta este ca pentru dvs., angajatorul, salariul nu inseamna doar o suma cu care alimentati lunar cardul salariatului. Dvs., cand spuneti “salariu”, aveti in cap o multime de operatiuni pe care trebuie sa le executati eficient si corect.
Iar acesta este un lucru extrem de greu de facut, pentru ca mai mereu apare cate ceva care va saboteaza si eficienta, si corectitudinea – ba o schimbare in legislatie care va da peste cap toate procedurile, ba o situatie speciala a unui salariat, pe care nu stiti de unde sa o apucati.