Decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala intrucat textele citate din Codul fiscal prevad ca pentru a nu fi inclusa in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea transportului trebuie sa fie decontata astfel cum este prevazut in contractul de munca sau regulamentul intern.
Iata un studiu de caz relevant prezentat pe PortalCodulMuncii si explicat de experti:
"Avem cativa angajati care se deplaseaza la birou cu masina personala, iar pentru acestia decontam costurile cu combustibilul. Incepand de anul viitor, dorim sa acoperim si o suma pentru revizia vehiculului. Ne puteti oferi detalii privind modalitatea legala pentru implementarea acestei masuri astfel incat sa nu fie considerat avantaj in natura? Este necesara includerea acestui aspect in Contractul Colectiv de Munca? Ar fi posibila incheierea unui contract de comodat?"
Raspunsul specialistilor:
In primul rand este necesar sa se prevada in contractul individual de munca sau in regulamentul intern ca se deconteaza salariatului combustibilul pentru transportul la si de la locul de munca.
Totodata este necesar bonul fiscal privind achizitionarea combustibilului. Salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport fie prin intocmirea foilor de parcurs sau a unui decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport – numar de kilometri x consum mediu al vehicolului/100 km x pret/l combustibil.
Daca nu se deconteaza efectiv costul transportului (ceea ce se dovedeste cu toate documentele la care am facut mai sus referire) ci se acorda o suma fixa fara documente justificative din care sa rezulte ca suma reprezinta transport la si de la locul de munca, suma respectiva reprezinta venit salariat impozabil si taxabil cu contributii sociale.
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
In ceea ce priveste contractul de comodat, acesta este definit de art. 2146 din Codul civil:
Imprumutul de folosinta este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.
Astfel, daca societatea ia in folosinta autoturismul inseamna ca aceasta o sa acorde salariatului folosinta in interes personal, pe langa transportul la si de la locul de munca, intrucat in restul timpul autoturismul va fi folosit de salariat in interes personal si nu in interesul societatii.
Or folosinta exclusiv in interes personal reprezinta avantaj salarial.
In consecinta, suma suportata de angajator pentru revizia vehicului reprezinta aavanta salarial supus impozitului pe venit si contributiilor sociale.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.