Aproape o treime (32%) considera ca pragul de venit personal net lunar de la care s-ar simti fericite este de cel putin 2.000 de euro net, potrivit unui sondaj Dynata, citat de Agerpres.
40% dintre femei au beneficiat de o crestere de salariu in 2022
Femeile considera mai mult ca barbatii ca fericirea adusa de un salariu mare este importanta, 33% dintre ele plasand pragul auto-implinirii personale aduse de un venit net lunar in intervalul 3.000 - 10.000 euro, fata de 31% in cazul barbatilor. De altfel, acelasi studiu arata ca, anul trecut, 40% dintre femei au beneficiat de o crestere de salariu (egala, superioara sau inferioara inflatiei), fata de 49% dintre barbati. Pe de alta parte, 21% dintre respondente nu cred ca li se va mari salariul nici in 2023, un procent superior atat mediei la nivel national (18%), cat si celui inregistrat in randul barbatilor.'
"Din cauza transformarilor suferite la nivel global de societate din cauza pandemiei de COVID-19 si a cresterii costului vietii, peste 64 de milioane de femei si-au pierdut locurile de munca, ceea ce s-ar traduce intr-o pierdere globala de 800 de miliarde de dolari la nivelul veniturilor individuale. Totodata, de doua ori mai multe tinere si-au pierdut locurile de munca, in comparatie cu barbatii", conform aceleiasi surse.
Romania are o pozitie medie in clasamentul celor 146 de tari in privinta indexului general (locul 90, cu 0,698, unde 0 inseamna imparitate si 1 paritate). La sectiunea economica (participare economica si oportunitati), tara noastra este pe locul 63, in scadere cu 13 pozitii, de pe locul 50 in 2021.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Avem pozitii mai bune la diferenta de salarizare pentru aceeasi ocupatie (pozitia 43) si la diferenta dintre veniturile estimate (pozitia 50, femeile avand mai putin cu aproximativ 10.000 de dolari fata de barbati). Romania se situeaza, insa, pe primul loc la reprezentativitatea de gen in randul angajatilor tehnici si al profesionistilor si la accesul la servicii de sanatate si supravietuire, unde disparitatea este zero.