Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nu confera o definitie a vechimii in specialitate, ci doar utilizeaza referiri punctuale la o asemenea definitie, iar Codul muncii vorbeste in cuprinsul art. 16 alin.(4) de vechimea in munca care poate fi dobandita in temeiul unui contract individual de munca.
Vechimea in specialitatea studiilor poate fi inteleasa ca vechime in functie, respectiv ca vechime in exercitarea unor functii similare celei pentru care se solicita vechimea si care presupun acelasi tip de activitati, acelasi nivel de studii, si a fost definita in legislatia specifica functiei publice.
Astfel, in ceea ce priveste vechimea in munca cadrul legal este reprezentat de Codul muncii, iar vechimea in specialitate isi gaseste reglementarea in Codul administrativ.
Dar care va fi modul de calcul al vechimii in munca, atunci cand vorbim despre un contract cu timp partial? Ce prevede legea in acest sens? Iata un studiu de caz elocvent, prezentat de specialistii de la PortalCodulMuncii:
"Salariata societatii noastre lucreaza cu norma partiala de 4ore/zi, de la principalul loc de munca i s-a solicitat o adeverinta de vechime in specialitate - profesor, pentru stabilire grad. Vechimea de specialitate se calculeaza proportional cu orele lucrate sau ca pentru un salariat cu norma intreaga? Va atasez calculator pentru fiecare dintre contractele avute."
Raspunsul specialistilor:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Totodata, Codul muncii statueaza in cadrul art. 106 faptul ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
La art. 104 alin.(3) din Codul muncii se face vorbire despre salariatul comparabil, asadar nu este reglementata modalitatea de acordare si determinare a vechimii in munca, ci de stabilire a drepturilor salariale.
In acest sens, rezulta ca, in ceea ce priveste vechimea in munca, legiuitorul nu a distins intre contractul individual de munca cu norma intreaga si cel cu timp partial, subliniind chiar faptul ca salariatul incadrat cu fractiune de norma se bucura de aceleasi drepturi ca si salariatul incadrat cu norma intreaga. Doar drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.
In concluzie, vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract individual de munca cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga.
Art. 424 din Codul administrativ reglementeaza dreptul la recunoasterea vechimii in munca, in specialitate si in grad profesional. Astfel, vechimea in specialitate este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
Prevederile art. 551 alin.(3) din Codul administrativ, dispozitiile art. 376 alin. (2), 430, 432-434, 437-441, 443-449, 458 si art. 506 alin. (1)-(9) se aplica in mod corespunzator si personalului contractual.
Se observa asadar ca prevederile art. 424 nu sunt mentionate expres in cuprinsul art. 551 sau in cuprinsul altui articol din titlul III si, prin urmare, aprecidem ca acestea nu sunt incidente in mod direct categoriei personalului contractual.
Asadar, pentru ca o perioada de timp sa fie considerata vechime in specialitate, ea trebuie sa fie, in primul rand, recunoscuta ca vechime in munca.
Art 424 alin. (3) si (4) din Codul administrativ prevede:
(3) Vechimea in specialitate este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale. Constituie vechime in specialitate si vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, raport de serviciu sau ca profesie liberala in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
(4) In toate cazurile vechimea in specialitate se raporteaza la durata normala a timpului de munca, fiind calculata prin raportare la fractiunea de norma lucrata si se demonstreaza cu documente corespunzatoare.
Asadar, pentru functiile publice, se aplica Codul administrativ in speta art. 424 alin.(3) si (4), asa cum am mentionat mai sus.
Prin urmare, apreciem ca vechimea in munca este foarte clar definita in cuprinsul Codului muncii, act normativ aplicabil personalului contractual, iar vechimea in specialitate este cea definita in Codul administrativ care, desi consacrata pentru functiile publice, poate fi aplicata si la nivelul personalului contractual.
In practica sunt conturate doua opinii, in ceea ce priveste modul de calcul al vechimii in specialitate:
- ca fiind cea care se calculeaza conform Codului muncii, adica raportandu-ne la norma intreaga;
- ca fiind cea care se se raporteaza la durata normala a timpului de munca, fiind calculata prin raportare la fractiunea de norma lucrata, conform Codului administrativ.
In concluzie, din punctul nostru de vedere vechimea in specialitate se raporteaza efectiv la timpul lucrat.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.