Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Venitul MINIM garantat la nivel mondial. Cand se va introduce si cine va beneficia de acesta?

16 /Sep2019
Tags: venit minim garantat romaniavenit minim garantat mondialuniversal basic income

„Universal Basic Income” este asigurarea unui venit minim garantat pentru toti cetatenii, fara vreun contraserviciu, un concept care preocupa tot mai multa lume, dar in Romania nu e cunoscut nici chiar la nivelul presedintelui tarii.

Dovada: la o conferinta cu studentii romani din strainatate, Klaus Iohannis a declarat ca respectivul concept „excede” preocuparile sale concrete, refuzand astfel sa-si exprime pozitia fata de acest trend. Observand aceasta (lipsa de) reactie, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Radu-Stefan Oprea, a replicat ca „Universal Basic Income” nu este nicidecum o idee de neluat in seama, apreciind ca aceasta ar putea fi chiar „o modalitate sa evitam saracia”.

„Societatea evolueaza spre digitalizare. Astazi vorbim despre industria 4.0, despre inteligenta artificiala, roboti, automobile independente. Insa (…) nu toti oamenii vor putea urmari cu rapiditate aceste transformari, unii isi vor pierde locurile de munca, si atunci este normal sa cautam modalitati prin care sa evitam saracia”, a mentionat Radu-Stefan Oprea pe pagina sa de Facebook, raspunzand astfel indiferentei prezidentiale fata de tema venitului minim garantat.


Replica ministrului Radu-Stefan Oprea n-a intarziat: „Ii spun dlui Iohannis ca acesta este un subiect din ce in ce mai discutat in lume, inclusiv la nivel european. Este vorba de stabilirea unui venit minim garantat la nivel mondial. Aceasta discutie a dobandit consistenta in contextul schimbarilor in societate datorate dezvoltarii inteligentei artificiale si a potentialei inlocuiri a oamenilor de catre masini. Nevoia unui venit minim garantat apare ca o necesitate pentru a putea asigura traiul decent pentru toti locuitorii planetei”.


„Neintelegerea profunda a nevoilor reale ale cetatenilor romani provine si din aceasta negare a existentei saraciei pentru ca excede procuparilor sale concrete. Da, dle Presedinte, si cei care au nevoie de ajutoare sociale sau de venitul minim garantat sunt cetateni cu drepturi egale, exact ca si cei care au „reusit” in viata adunand sase case in conditii mai mult decat dubioase”, a mentionat ministrul Comertului.

Aceasta disputa ministru-presedinte are loc intr-un context international in care „Universal Basic Income” sau un venit minim garantat (o suma de bani egala pentru fiecare cetatean, indiferent de castigurile sale, care sa acopere un minim necesar existentei) este din ce in ce mai intens promovat ca solutie de eradicare a saraciei.


Spre exemplu, vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus - la Next Generation Internet Summit - ca „este inevitabil sa incepem a ne gandi la lucruri precum venitul minim garantat, pentru ca nu avem dreptul sa lasam pe nimeni in urma”. Un alt exemplu este al senatorului democrat american Bernie Sanders, care sustine ca in SUA este necesar ca toata lumea sa aiba garantat un standard minim de existenta. Iar in UE exista deja exemplul Finlandei, care au inceput astfel de programe pilot. De acest subiect este preocupat, in fine, si marii lideri din mediul de afaceri global. Bill Gates sustine, bunaoara, ca „lumea nu este pregatita inca pentru venitul minim garantat, dar va fi in curand”, iar Elon Musk admite ca acest venit „va fi la un moment dat necesar”.


Sursa: Mediafax


Dvs. cum reusiti sa va descurcati cu legislatia complexa privind salarizarea?

Reglementarea unor salarii minime diferentiate determina o sumedenie de dificultati practice.

  1.     La ce salariu minim se raporteaza angajatorul cand calculeaza plafonul indemnizatiilor medicale?
  2.     Care este salariul minim pe economie luat in calcul pentru stabilirea contributiilor individuale suportate de angajatori pentru salariatii ce obtin venituri sub nivelul salariului minim?


Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale va ofera rezolvari impecabile pentru toate problemele de mai sus, detalii AICI >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Venitul MINIM garantat la nivel mondial. Cand se va introduce si cine va beneficia de acesta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".