Raspunsul specialistilor:
Conform art. 2 alin. (1) si (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal, detalii AICI >>>
(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
(2) Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Art. 3 alin. (2) lit. a) din acelasi act normativ prevede ca pentru persoanele indreptatite care realizeaza venituri din categoriile celor prevazute la alin. (1), veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:
a) veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit;
Astfel, la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile impozabile obtinute din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Veniturile din chirii si investitii nu sunt luate in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.