Are contract pe 2 luni-noiembrie, decembrie 2023. In aceasta situatie, se ia proportional cuantumul net anual, adica aceasta din urma se imparte in 12 si se inmulteste cu 2? Va rog sa concretizati raspunsul in valori, conform ultimelor modificari normative, pentru o siguranta maxima, de a nu pierde indemnizatia de concediu de crestere copil din cauza eventualelor interpretari gresite ale legislatiei."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 16 alin. (3) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Indemnizatia minima reprezinta suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta.
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Indicatorul social de referinta = 598 lei
Indemnizatia minima = 598 x 2,5 = 1495 lei
1.495 x 8 = 11.960 lei
Conform art. 9^2 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2011:
Art. 9^2
(1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.
(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:
a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;
b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;
c) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;
d) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-c).
Astfel, suma de 11.960 lei este o suma neta ce poate fi realizata intr-un an calendaristic conform prevederilor din Normele metodologice mai sus citate in functie de data la care persoana a inceput/incetat concediul pentru cresterea copilului. Daca persoana a intrat in timpul anului 2023 in concediul pentru cresterea copilului, suma de 11.960 lei poate fi realizata intre data intrarii in concediul pentru cresterea copilului si 31 decembrie 2023.
Daca persoana se afla in concediul pentru cresterea copilului la data de 01 ianuarie 2023 suma de 11.960 lei poate fi realizata in perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023.
Nu se intelege din reglementarile citate ca se ia proportional cu perioada in care se realizeaza venituri.
Din punctul meu de vedere suma de 11.960 lei net se poate realiza intr-o singura luna sau in mai multe luni conform celor de mai sus. Astfel, din punctul meu de vedere, persoana din speta prezentata poate realiza venituri de 11.960 lei net in perioada noiembrie si decembrie daca anterior, in anul 2023 nu a mai realizat venituri in perioada concediului de crestere a copilului.
Interpretarea pe care am dat-o legislatiei este intemeiata pe reglementarile de mai sus. Intotdeauna pot exista si alte interpretari date de autoritati, instante de judecata, etc. Aveti posibilitatea sa solicitati punctul de vedere al AJPIS, Ministerul Muncii, etc.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.