Astfel, intrebarea mea este daca acest angajat are posibilitatea sa-si plateasca contributiile la statul roman in nume personal, pe persoana fizica si daca da, ce presupune acest lucru."
Raspunsul specialistilor:
Astfel cum este reglementat prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3706 /27 decembrie 2016, societatea din Germania poate sa incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia societatii de a declara si plati contributiile sociale.
In aceasta situatie, salariatul se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).
Odata cu aceasta declaratie, salariatul inregistreaza la administratia financiara si acordul încheiat cu angajatorul din Germania.
Ulterior inregistrarii fiscale, salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112, lunar.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale administratorul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".
Un raspuns valabil in noimebrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>