Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 alin. (1) din Legea 19/2020 astfel cum a fost modificata prin OUG 30/2020, se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.
Prevederile alin. (1) se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Conform art. 3 indice 3 prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care una dintre persoanele prevazute la alin. (3) se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
a) este in concediul prevazut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;
c) se afla in concediu de odihna/concediu fara plata.
De asemena, prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul persoanelor ale caror raporturi de munca sunt suspendate pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului sau in cazul sotului/sotiei acestora, in conditiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplica nici in cazul in care celalalt parinte nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, acest articol se refera la parintele care beneficiaza de zile libere pentru supravegherea copilului in sensul ca locul acestuia de munca sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca, in speta, salariatul dvs. si nu celalalt parinte In sensul ca, daca locul sau de munca al salariatului ar permite munca la domiciliu sau telemunca, salariatul nu ar beneficia de zile libere pentru supravegherea copilului.
Faptul ca sotul/sotia presteaza activitate de la domiciliu, in telemunca, nu reprezinta un impediment legal avand in vedere ca legea nu prevede o astfel de interdictie, pentru ca sotia/sotul sa nu beneficieze de zile libere pentru supravegherea copilului.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro