Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 alin. (6) din OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica in cazul in care unul dintre parintii, definiti la alin. (3), se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
e) nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta prevedere legala se refera la interdictia de a beneficia de zile libere in cazul in care parintii nu realizeaza venituri supuse impozitului.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Conform art. 61 din Codul fiscal, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmatoarele:
a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
a1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite potrivit art. 70;
b) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investitii, definite conform art. 91;
e) venituri din pensii, definite conform art. 99;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
h) venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 111;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117.
Astfel, daca unul dintre parinti nu realizeaza venituri supuse impozitului pe venit din cele prevazute la lit. a)-e) nu se poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor.
Veniturile din salarii sunt venituri supuse impozitului pe venit inclusiv veniturile prevazute la art. 60 din Codul fiscal, dar acestea din urma sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
Spre exemplificare a se vedea art. 1 alin. (2) din OUG 111/2010 care prevede ca o persoana trebuie sa realizeze venituri supuse impozitului pe venit cel putin 12 luni in ultimele 24 pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, iar la art. 3 alin. (2) prevede ca veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:
b) veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate, dupa caz, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit conform art. 60 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro