Raspunsul specialistului:
Persoana aflata in concediu medical este temporar, provizoriu, trecator in incapacitate temporara de munca independent de vointa sa.
Astfel, sotul aflat in incapacitate temporara de munca independet de vointa sa nu are capacitatea supravegherii copilului.
Totodata, Legea 19/2020 a fost modificata printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului ce va fi publicata in Monitorul Oficial azi, cel tarziu maine, care prevede urmatoarele:
Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care unul dintre parinti se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
a) este in concediul prevazut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, aprobata prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;
c) celalalt parinte nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."
In concluzie, in cazul in care celalalt sot se afla in incapacitate temporara de munca, celalat sot va beneficia de zile libere conform Legii 19/2020.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro