Raspunsul specialistului:
La art. 221 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
La alin. (2) de la art. 221 se prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, fara a reglementa o procedura prin care se realizeaza acest proces.
Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca prevede la art. 5 alin. (1) lit.b) faptul ca in contractul individual de munca al salariatului care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca trebuie prevazuta perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator.
In aceste conditii, apreciem ca alegearea reprezentatilor salariatilor se poate realiza in acele zile in care, salariatii in telemunca trebuie sa se afle la locul de munca organizat de angajator.
In situatia in care nu toti salariatii se vor afla in aceleasi zile la locul de munca organizat de angajator, apreciem ca puteti stabili o procedura de alegere a reprezentantilor salariatilor prin care angajatii isi exprima votul in scris si il depun in zilele in care sunt prezenti fizic la locul de munca, urmand ca, dupa depunerea voturilor de catre toti salariatii, acestea sa fie numarate (numaratoarea se poate realiza in cadrul unei videoconferinte prin intermediul careia salariatii care nu se afla in acel moment la locul de munca organizat de angajator pot lua parte la acest proces) si astfel, sa fie alesi reprezentantii.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>