Intr-un raport realizat pe baza raspunsurilor a 100 de responsabili HR si 250 de manageri din Marea Britanie si Irlanda, RightManagement a identificat schimbarile majore din ultimii 5 ani, care au transformat domeniul Resurselor Umane si care stau la baza predictiilor pentru anii ce urmeaza.
Premisa de la care porneste studiul realizat de catre Right Management este aceea ca, indiferent de industrie si domeniu, toate afacerile vor suferi fluctuatii, determinate de incertitudinile economice, noile oportunitati financiare, schimbarile tehnologice rapide si forta de munca din generatii foarte diferite. Asadar, cuvantul de ordine este fluctuatia.
Fluctuatia din ultimii 5 ani a mentinut companiile intr-un mediu incert si volatil. De la presiunea de reducere a personalului si pana la dezvoltarea fulgeratoare a noi domenii ce necesita noi competente, companiile au fost obligate sa se reinventeze si sa isi schimbe strategia.
Impactul acestor fluctuatii se observa in urmatoarele transformari majore:
1. 98% dintre companii au trecut printr-un proces de schimbare majora in ultmii 5 ani: fie s-au restructurat (74%), fie au schimbat conducerea (64%), fie s-au restrans (64%)
2. nesiguranta din punct de vedere economic a dus la scaderea drastica a loialitatii angajatilor (46%), scaderea performantei acestora (45%) si o implicare tot mai scazuta (44%)
3. aproape jumatate dintre responsabilii de HR implicati in studiu considera ca reducerile de buget s-au efectuat la momentul nepotrivit, in sectorul nepotrivit, cu un impact negativ asupra afacerii
4. 40% dintre companii au introdus noi proceduri de HR, pentru a raspunde schimbarilor determinate de fluctuatii. Astfel de proceduri au vizat: implicarea angajatilor, comunicare eficienta din partea top management=ului, promovari fara cresteri salariale.
Cele mai mari tranformari de HR din ultimii 5 ani
I. Schimbare organizationala
1. 98% dintre companii au suferit cel putin transformare majora
2. 74% dintre companii s-au restructurat
3. Flutuatiile continua: pentru multe dintre companii, directia viitoare de dezvoltare este inca incerta
II. Leadership
1. 42% dintre manageri sunt dispusi sa lucreze in alta tara, pentru a-si dezvolta cariera
2. 70% dintre responsabilii de HR considera ca echipa de management din 2018 va fi mult mai tanara decat cea actuala
3. 22% dintre managerii de HR considera ca echipa de management nu mai are acelasi nivel de contact cu afacerea
4. 80% dintre manageri declara ca au trebuit sa invete mai mult si sa se dezvolte mai rapid decat in urma cu 5 ani
5. 66% dintre respondenti considera ca femeile vor ocupa jumatate din rolurile de lideri
6. numai 24% dintre manageri se vad intr-o pozitie superioara in cadrul aceleiasi firme, in urmatorii 5 ani
7. numai 43% dintre manageri au o idee clara in ceea ce priveste evolutia lor profesionala in urmatorii 5 ani
Concluziile studiului arata ca cele mai multe companii s-au adaptat fluctuatiilor socio-economice prin reactii de moment, in loc de strategii pe termen lung. Lipsa unei viziuni coerente, precum si absenta comunicarii cu personlul au determinat scaderea implicarii si a performantei angajatilor.
In timp ce responsabilii de HR inteleg importanta leadershipului in aceasta perioada de transformare, managerii s-au deconctat tot mai mult de la realitatile companiei si nesiguri de rolul lor viitor.
In acest context, cheia succesului organizational consta in dezvoltarea capacitatilor si managementul eficient al carierei.
Sursa: rightmanagement.co.uk