Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Suspendarea contractului de munca pentru a acorda concediul paternal

06 /Oct2020
Suspendarea contractului de munca pentru a acorda concediul paternal
Tags: concediul paternalsuspendare contract de muncacontract de munca suspendat

Concediul paternal (art. 51 lit. c) din Codul muncii) se acorda la cererea tatalui care doreste sa participe efectiv la ingrijirea nou‐nascutului, in conditiile Legii nr. 210/1999.

Durata concediului este de 5 zile lucratoare si se acorda in primele 8 saptamani de la nastereacopilului, in baza certificatului de nastere al copilului.

Conform prevederilor art. 51 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii,  republicata, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului pe perioada efectuariiconcediului paternal. In aceasta situatie, salariatul trebuie sa depuna o cerere in care sa precizeze perioada de timp in care doreste sa efectueze concediul paternal si, in consecinta, sa fie suspendatcontractul individual de munca.

Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Legea nr. 210/1999, concediul paternal este concediu platit, iar indemnizatia aferenta se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariulcorespunzator perioadei respective. 

Conform prevederilor art. 4 din Legea nr. 210/1999 si ale art. 6 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 210/1999, aprobate prin H.G.nr. 244/2000, tatal copilului nou‐nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul laun concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura. Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea, justificatcu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului. 

Pericole nebanuite pe care le ascunde suspendarea contractului de munca al unui angajat!
Atentie, riscati o amenda de 20.000 de lei pentru nerespectarea unor reglementari aparent minore! Detalii aici!

De asemenea, mentionam ca, potrivit art. 3 alin. (2) lit. o) din H.G. nr. 905/2017, perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu excepţia cazurilor desuspendare in baza certificatelor medicale se transmit in ReviSal.

Conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. e) din datele privind perioada, cauzele de suspendare sidata incetarii suspendarii contractului individual de munca se transmit in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii, respectiv datei incetarii suspendarii.

intrucat concediul paternal nu se acorda in baza unui certificat medical, suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea acestui concediu se opereaza in registrul general deevidenta a salariatilor. 

Asadar, regula este ca atat suspendarea cat si incetarea suspendarii contractului individual de munca se transmit catre inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii, respectiv datei incetarii suspendarii.

Astfel, in temeiul prevederilor legale mentionate si pe baza cererii formulate de salariat, angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca. Chiar daca dispozitiiledin Codul muncii nu prevad in mod expres intocmirea deciziilor de suspendare a contractelor demunca ale salariatilor, potrivit specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarea in registrul electronic de evidenta al salariatilor a suspendarii contractelor individuale de munca are la baza decizia de suspendare emisa de angajator.

 

Aflati mai multe in lucrarea Procedura de suspendare a contractului de munca >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Suspendarea contractului de munca pentru a acorda concediul paternal":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".