Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Accident de munca: care sunt contributiile sociale suportate de angajator, pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca?

08 /Mai2018
Tags: accident de muncaincapacitate de muncalegea 346/2002indemnizatie incapacitate temporara de munca

Atunci cand vine vorba de un accident de munca, orice angajator trebuie sa stie ca asiguratii beneficiaza de o indemnizatie pe perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca.

Acest lucru este valabil in cazul petrecerii unui accident de munca sau a unei boli profesionale, in conformitate cu prevederile Legii 346/2002, in forma modificata de OUG 103/2017.


Iata ce se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Avem un angajat, care a suferit un accident de munca. Va rog frumos sa imi spuneti care sunt contributiile ce trebuie calculate la indemnizatia de concediu pentru accidente si de asemenea de unde este suportata aceasta din ce fond? Inainte se suporta din contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale. Se suporta din CAM 2.25?"

 

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Modul de suportare al acestei indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale este urmatoarea:

- in primele 3 zile de incapacitate, indemnizatia se suporta de catre angajator,
- din a 4- a zi de incapacitate, indemnizatia se suporta din sumele prevazute pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale in bugetul asigurarilor sociale de stat.

ATENTIE!

Indemnizatiile se calculeaza si se platesc de catre angajatori si se recupereaza de la casele teritoriale de pensii pe baza actelor justificative din sumele prevazute pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale in bugetul asigurarilor sociale de stat. Recuperarea indemnizatiilor se poate realiza in termen de 90 de zile de la data confirmarii caracterului de munca al accidentului sau bolii.

Modul de calcul al indemnizatiei depinde de codul indemnizatiei (urgenta medico-chirurgicala sau nu) si de numarul de zile lucratoare din luna in care se acorda concediul medical.

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pentru accidente de munca si boli profesionale este supusa impozitului pe salarii (10%) si intra in baza de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca (2,25%) doar pentru partea suportata de angajator.

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pentru accidente de munca si boli profesionale nu intra in baza de calcul...vezi mai multe pe PortalCodulMuncii >>>

In aceasta situatie, pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca pentru accidente de munca si boli profesionale, angajatorul calculeaza:


- impozitul pe salarii in cota de 10%;
- contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, pentru partea din indemnizatie suportata de angajator.

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Accident de munca: care sunt contributiile sociale suportate de angajator, pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".