Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Documentatiile SSM principale pe care angajatorii trebuie sa le elaboreze

14 /Apr2016
Tags: accidente de muncaplan de prevenire si protectieincapacitate temporara de munca

Documentatiile principale care trebuie elaborate de un angajator in domeniul securitasii si sanatatii in munca sunt urmatoarele:

Autorizatia  functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Se solicita alt certificat constatator cu ocazia modificarii domeniului de activitate economica al societatii. Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5000 – 10000 lei.

Evaluarea riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor. Se intocmeste la inceperea activitatii societatii si se revizuieste dupa producerea unui accident de munca sau la achizitionarea unor echipamente de munca noi sau la introducerea unor tehnologii speciale. Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 4000 – 8000 lei.
 

Planul de prevenire si protectie. Se intocmeste dupa evaluarea riscurilor si se revizuieste la aparitia unor riscuri profesionale noi sau dupi un accident de munca. Lipsa lui se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5000 – 10000 lei.


Elaborarea instructiunilor proprii. Se intocmesc tinand seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca aflate in responsabilitatea angajatorului. Lipsa lor se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 4000 – 8000 lei.


Completarea fiselor de post cu atributii si raspunderi in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Se intocmesc pentru fiecare post de lucru. Lipsa lor se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 4000 – 8000 lei.


Elaborarea tematicii pentru toate fazele de instruire. Se elaboreaza la inceputul anului in curs si in baza lor se efectueaza instruirile periodice ale salariatilor. Periodicitatea instruirii personalului muncitor- operativ este la un interval de maxim 6 luni, iar pentru cel tehnico-administartiv(TESA) este de cel mult 12 luni. Lipsa neinstruirii lucratorilor se amendeaza cu 4000 – 8000 lei.


Efectuarea verificarilor periodice ale echipamentelor de munca din patrimoniu. Verificarile periodice se efectueaza in conformitate cu cartile tehnice ale utilajelor sau in conformitate cu prevederi legislative specifice. Lipsa lor se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5000 – 10000 lei.
 

Intocmirea dosarului de cercetare si elaborarea procesului verbal de cercetare a evenimentelor soldate incapacitatea temporara de munca ale propriilor angajati( daca sunt maximum 2 accidentati). Termenul de cercetare este de 10 zile si poate fi prelungit cu aprobarea inspectoratului teritorial de munca. Neefectuarea cercetarii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 4000 – 8000 lei.
 

Continuarea pe PortalSSM.ro


 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Documentatiile SSM principale pe care angajatorii trebuie sa le elaboreze":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".