Ocupatia de specialist in domeniul securitatii si sanatatii in munca este una importanta in cadrul oricarei organizatii, iar aceasta corespunde codului COR 226302, deci sunt necesare studiile superioare, in acest caz.
Care sunt criteriile de angajare pentru specialistul in SSM? Ce prevede Legea 319/2006?
Inca de la inceput, trebuie bine inteles ca respectivul specialist va avea o functie de conducator al serviciului intern de prevenire si protectie din unitatea respectiva. In acest context, specialistul SSM trebuie sa indeplineasca cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, prevazute la art. 50 din normele metodologice ale legii mentionate mai sus.
Este demn de mentionat ca respectivul angajat trebuie sa aiba studii superioare in domenii precum: stiintele ingineresti, stiintele agricole si silvice.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Asadar, mentionam ca angajatorul organizeaza aceste activitati de prevenire si prtectie in functie de marimea intreprinderii si de riscurile identificate in cadrul acesteia, avand in vedere prevederile din art. 16 din Normele metodologice ale Legii nr. 319/2006.
Activitati SSM pe care le poate organiza angajatorul, exista mai multe moduri:
a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;
b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie;
c) prin infiintarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire si protectie;
d) prin apelarea la servicii externe de prevenire si protectie.
Sursa: PortalSSM