Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca
In acest context, Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca are in vedere ca persoanele incadrate in munca de catre un angajator, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca au calitatea de lucratori/angajati.
ATENTIE! Angajatorii trebuie sa stie ca societatea unde se va desfasura practica studentului va trebui sa elaboreze conventii de securitate si sanatate in munca.
Asadar, vor fi prevazute modalitati de informare in ceea ce priveste riscurile profesionale la locul unde se va efectua stagiul de practica.
Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor impune un contract cadru sau o conventie intre organizator si partenerul de practica.
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Deci, este necesara existenta unui partener de practica acesta avand OBLIGATIA de a instrui practicantul cu privire la normele de protectie a muncii si de aparare impotriva incendiilor, specifice activitatilor pe care le va desfasura.
De asemenea, practicantii au obligatia sa respecte regulamentul de ordine interioara al partenerului de practica si normele de protectie a muncii si de aparare impotriva incendiilor, specifice activitatii desfasurate.
Cu ce ar trebui sa se ocupe partenerul de practica, in ceea ce priveste normele SSM?
a) sa asigure instruirea studentilor, inainte de inceperea practicii (fisa individuala de instruire sau fisa colectiva);
b) sa asigure supravegherea sanatatii studentilor prin cabinete specializate de medicina muncii (exista si varianta, mai putin recomandabila, de a solicita studentilor asumarea pe propria raspundere, prin semnatura, ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor);
c) sa puna la dispozitia studentilor echipamente de munca adecvate, care nu pun in pericol securitatea si sanatatea acestora;