Daca modificam cu acordul salariatului locul de munca (o alta sectie a companiei dintr-o alta locatie), pastrand functia/meseria si sarcinile specifice acesteia, care sunt obligatiile angajatorului sub aspectul reinstruirii lui la noul loc de munca din punct de vedere al SU si SSM? Trebuie eliberata o noua fisa de aptitudini in conditiile in care riscurile profesionale s-au pastrat la noua sectie?"
Raspunsul specialistului:
Hotararea Guvernului 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare prevede, la art. 5 alin.(2) ca evaluarea riscului asupra sanatatii se actualizeaza daca s-au produs schimbari semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun.
La art. 9 alin. (1) din HG 335/2007 se prevede ca aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
La art. 15 alin. (1) lit. c) se mentioneaza ca in cazul lucratorilor care isi schimba meseria sau profesia este necesar un nou examen medical.
La art.19 din HG 335/2007 se prevede ca efectuarea examenului medical periodic are urmatoarele scopuri: a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine.
In modelul Fisei de aptitudine din Anexa nr. 5 la HG 335/2007 sunt prevazute rubrici cu denumirile: Ocupatia/functia, Post si locul de munca.
Din aceste prevederi legale constatam ca Fisa de aptitudine este legata de functia, postul, locul de munca ocupat, chiar daca factorii de risc nu se modifica si, prin urmare, apreciem ca la modificarea acestor elemente este necesar a se face demersurile necesare pentru intocmirea unei fise de aptitudine corespunzatoare noului loc de munca la care a fost mutat salariatul.
De asemenea, si in ceea ce priveste instruirea din punct de vedere al SU si SSM, in opinia noastra, acestea trebuie realizate pentru noul loc de munca, iar in documente trebuie inscrisa noua sectie, noua locatie a acestui loc de munca, inclusiv cu actualizarea traseului de acasa la munca (in noua locatie unde salariatul isi desfasoara activitatea).
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.