Raspunsul specialistilor:
HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare prevede, la art. 37, urmatoarele:
Art. 37 alin. (1) Dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se pastreaza la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul.
Ce este, asadar, acest dosar? Ce documente trebuie sa cuprinda? De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
Aflati raspunsurile la aceste intrebari din ghidul practic: Dosarul personal al salariatului. Parcurgand acest ghid, veti scapa de emotii in cazul unui control si, totodata, veti avea si numeroase avantaje in activitatea dvs. cotidiana de manager HR, detalii AICI >>>
(2) Dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
(3) Dosarele medicale trebuie pastrate la structurile de medicina muncii cel putin 40 de ani de la incetarea expunerii, in cazul expunerii profesionale la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca.
La art. 38 se prevede de asemenea ca angajatorul pastreaza lista locurilor de munca cu riscuri profesionale si fisele de aptitudine.
Din aceste prevederi, constatam ca obligatia legala este ca fisa de identificare a factorilor de risc profesional sa se pastreze la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul.
Desi actul normativ nu prevede, in opinia noastra, angajatorul ar trebui sa detina un exemplar sau eventual o copie a fisei de identificare a factorilor de risc profesional transmisa structurii de medicina muncii, fisa care sa se regaseasca in dosar alaturi de fisa de aptitudine, emisa de medicul de medicina muncii pentru fiecare salariat.
Un raspuns oferit in martie 2023, potrivit expertilor de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.