Cum trebuie procedat atunci cand se produce un eveniment deosebit la locul de munca?
In primul rand, trebuie specificat ce inseamna un eveniment deosebit. Poate fi vorba despre: incendiu, cutremur, inundatie, etc, asa ca angajatii ar trebui sa stie cum sa procedeze, dat fiind faptul ca in astfel de momente se produce un haos, in general, foarte multi intrand in panica si pierzandu-si controlul.
Exemplu: declansarea unui incendiu
Atunci cand se declanseaza un incendiu cel mai important este sa se descopere la timp focarul, sa se izoleze zona, sa se actioneze cu fortele proprii pentru stingerea focarului si/sau anuntarea serviciului de pompieri si/sau evacuarea lucratorilor din zona care a devenit periculoasa.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
IMPORTANT: angajatorul ar trebui sa aiba intocmit un plan de actiune pentru evenimente deosebite, iar acesta ar trebui sa includa masurile necesare in vederea acordarii primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, pentru a evita pe cat posibil vatamarea salariatilor. Desigur, o firma trebuie sa stabileasca legaturi cu servicii specializate in acest sens (salvare si pompieri, acordarea primului ajutor, serviciul medical de urgenta).
Mentionam ca angajatorii care nu respecta legislatia in vigoare vor fi sanctionati drastic. Asadar, acestia risca amenzi de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 319/2006: "Angajatorul are urmatoarele obligatii:a) sa ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, adaptate naturii activitatilor si marimii intreprinderii si/sau unitatii, tinand seama de alte persoane prezente".