• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: constructii masini
Raspunsul specialistilor:
Aspecte privind instruirea periodica a salariatilor in domeniul sanatatii si securitatii in munca sunt prevazute in Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, referitor la durata instruirii, aceasta este prevazuta la art. 80^1 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1425/2006 si nu trebuie sa fie mai mica de 1 ora:
Art. 80^1 Durata instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevazute la art. 77 si pentru instruirea periodica efectuata suplimentar celei programate prevazuta la art. 98, nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, datat si aprobat de catre angajator.
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Angajatii dvs. cunosc ce obligatii au pe linie SSM?
ITM-ul controleaza foarte strict acest lucru si aplica amenzi de pana la 8.000 de lei!
Va oferim MODELE DE TESTE adaptate cerintelor sectorului dvs. de activitate - Puteti dovedi pe loc inspectorilor ca v-ati verificat angajatii pe linie SSM, detalii AICI >>>
Referitor la intervalul de timp la care se face instruirea periodica, reglementarea se regaseste la art. 96 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1425/2006:
Art. 96 alin. (2) Intervalul dintre doua instruiri periodice si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, in functie de conditiile locului de munca si/sau postului de lucru.
Art. 96 alin. (2^1) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni”.
Art. 96 alin. (3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
In concluzie, conform prevederilor legale mentionate, durata instruirii este de cel putin 1 ora, iar instruirea personalului se face la un interval de maxim 6 luni, cu exceptia personalului tehnico-administrativ in cazul caruia intervalul este de maxim 12 luni."
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>