Raspunsul specialistului:
1. Ce se intampla cand salariatul nu mai are fisa SSM si nici conducatorul locului de munca nu stie unde este?
Fisa de instruire individuala trebuie sa fie pastrata de catre conducatorul locului de munca (seful ierarhic superior), impreuna cu o copie a fisei de aptitudine medicala.
In cazul de fata, persoana desemnata prin decizie sau contract a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie in firma (angajatorul/lucratorul desemnat/un reprezentant al serviciului intern de prevenire si protectie sau serviciului extern de prevenire si protectie) va lua o declaratie scrisa de la conducatorul locului de munca responsabil de pierderea fisei de instruire.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
In baza declaratiei va intocmi un proces- verbal de constatare cu privire la imprejurarile pierderii fisei/fiselor individuale de instruire pe care va semna, obligatoriu, conducatorul locului de munca (seful ierarhic al salariatilor).
Ulterior datei de intocmire a procesului – verbal se vor reface fisele pentru fiecare salariat completandu-se toate rubricile instructajelor introductiv-general si la locul de munca cu toate semnaturile actuale la data refacerii acestora.
Completarea rubricilor respective se va realiza tinand cont de recomandarile din cadrul art. 88 si 90 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006.
2. Ce sanctiuni pot suporta unii salariati care nu efectueaza instruirea si testarea periodica? Si cei care nu se prezinta la medicina muncii, examen periodic?
Orice angajator trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca,
De asemenea, trebuie sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
Printre celelalte obligatii in munca, orice angajator va stabili prin fisa de post atributiile si responsabilitatile salariatului in domeniul securitatii si sanatatii in munca .
In caz contrar este pasibil sa fie sanctionat de inspectorii de munca cu amenda intre 4.000 si 8.000 lei.
Salariatii care nu participa la sedintele de instruire, cat si la controalele medicale organizate de angajator pot fi sanctionati disciplinar sau administrativ.
Salariatii nu pot invoca motive subiective pentru neparticiparea la controalele medicale de medicina muncii.
In concordanta cu art. 39 din H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, salariatul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Pentru a sanctiona un salariat care nu vrea sa participle la sedintele de instruire sau nu se prezinta la controlul medical de medicina muncii trebuie urmati urmatorii pasi:
In anexa la fisa de post cu atributii in domeniul ssm trebuie prevazuta obligativitatea participarii salariatului la sedintele de instruire si la controalele medicale organizate de angajator;
In Regulamentul intern trebuie incadrate incalcarile respective ca si abateri disciplinare sau administrative si prevazute si sanctiuni corespunzatoare
Important!
Un conducator al unui loc de munca poate raspunde penal in situatia in care a incredintat sarcini de munca unui salariat neinstruit sau fara aptitudine medicala valabila si care a suferit un accident de munca.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in sanatate si securitate in munca.