Ce ar trebui sa iti asigure angajatorul, atat timp cat lucrezi intr-un spatiu inchis? care sunt normele SSM si de ce trebuie sa beneficieze salariatii?
Ei bine, iata cateva aspecte care sunt stabilite prin lege, adica de Hotararea de Guvern nr. 1091/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 739 din 30 august 2006:
- la locurile de munca in spatii inchise trebuie luate masuri pentru a asigura suficient aer proaspat, avandu-se in vedere metodele de lucru utilizate si cerintele fizice impuse lucratorilor.
- in cazul utilizarii unui sistem de ventilare fortata, acesta trebuie sa fie mentinut in stare de functionare. Orice avarie trebuie semnalizata de un sistem de control, daca acest lucru este necesar pentru sanatatea lucratorilor.
- daca se utilizeaza instalatii de ventilare mecanica sau de aer conditionat, acestea trebuie sa functioneze astfel incat sa nu creeze disconfort prin expunerea lucratorilor la curenti de aer. Orice depunere sau impuritate ce poate crea un risc imediat pentru sanatatea lucratorilor prin poluarea atmosferei trebuie eliminata fara intarziere.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Este demn de mentinat ca acestea sunt cerintele minime, cu privire la securitatea si sanatatea in munca, stabilite prin lege.
De asemenea, mai mentionam ca angajatorul este OBLIGAT sa evalueze riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor.
Ce alte obligatii mai au angajatorii? Iata ce ar mai trebui sa stie orice angajat
O companie angajatoare ar trebui sa se ocupe de:
- efectuarea examenelor medicale obligatorii inainte de incadrarea si repartizarea lucratorilor la posturile de lucru
-instruirea salariatilor cu privire la utilizarea echipamentului cu ecran de vizualizare inainte de inceperea activitatii si ori de cate ori se modifica organizarea sau dotarea locurilor de munca
- planificarea activitatilor lucratorilor astfel incat activitatea zilnica in fata ecranului sa alterneze cu alte activitati
Sursa: PortalSSM