Multi dintre cititorii nostri ne adreseaza tot felul de intrebari legate de SSM, iar recent am primit intrebari legate de programul de lucru si instruirea introductiv-generala.
"Cum se procedeaza cu instruirea unui angajat al carui program de lucru este de 4 ore pe zi sau mai putin?" se intreba cineva in cadrul site-ului PortalSSM.ro
In primul rand, sa lamurim un aspect cat se poate de important. Cand anume se fac instruirea introductiv-generala si instruirea la locul de munca:
a) la angajarea lucratorilor
b) lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta
c) lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta
d) lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Durata instruirii introductiv-generale depinde de specificul activitatii si de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii, in general.
HG nr.767/2016 modifica durata instruirii la locul de munca
Hotararea Guvernului scade durata minima, obligatorie, a instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca de la 8 ore la 1 ora.
"Art. 801 Durata instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevazute la art. 77 si pentru instruirea periodica efectuata suplimentar celei programate prevazuta la art. 98, nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, datat si aprobat de catre angajator."
Este demn de mentionat ca prin aceasta reducere a duratei de instruire nu se va diminua responsabilitatea angajatorilor, acestia fiind nevoiti sa respecte prevederile in acest domeniu.