Raspunsul specialistilor:
Pentru instruirea salariatului este suficienta Instructiunea proprie SSM pentru activitatea pe care o desfasoara salariatul respectiv ca si cand nu ar fi in conditii de izolare, gen IPSSM pentru activitatea în instalatii electrice, pentru agenti de vanzari, colectare bani, activitati de mentenanta, activitati cu agenti patogeni etc.
Suplimentar, societatea trebuie sa desemneze, prin decizie, o persoana cu atributii concrete care sa supravegheze lucratorii care lucreaza în conditii de izolare.
Pentru a se putea interveni în timp util în caz de accident sau avarie, locul de munca izolat, trebuie sa fie dotat cu mijloace tehnice care permit legatura cu acesta (centrale de supraveghere, dispozitive de alarmare prin unde radio,statie emisie-receptie, telefon etc.)
De asemenea, societatea trebuie sa informeze salariatii izolati cu privire la:
- manevrarea echipamentului de munca, starea acestuia (fiabilitate si accesibilitate);
- riscurile de accidentare si modul de actiune în caz de aparitie a acestora;
- comportamentul adecvat în cazul producerii unei avarii sau al aparitiei unei situatii critice;
- utilizarea echipamentului individual de protectie;
- primul ajutor;
- utilizarea sistemului de supraveghere si de legatura cu exteriorul.
Controlul medical de medicina muncii al salariatilor izolati trebuie efectuat în concordanta cu Fisa nr. 141 din H.G. 355/2007 privind supravegherea medicala a lucratorilor.
In acest sens, in fisa de identificare a factorilor de risc profesional trebuie bifat la rubrica “Munca: n conditii de izolare |_|”.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Atasat, este transmis un model de decizie de desemnare a unei persoane de supraveghere a unui salariat care lucreaza in conditii de izolare.
Un raspuns valabil la data de 3.07.2022, oferit de expertii de la PortalSSM >>>