Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Norme SSM pentru angajatorii cu peste 50 de salariati - specialistii explica

29 /Oct2024
Norme SSM pentru angajatorii cu peste 50 de salariati - specialistii explica
Tags: angajatorii cu peste 50 de salariati ssmghid medicina muncii

Domeniul securitatii si sanatatii in munca este reglementat, in principal, prin Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 cu modificarile lsi completarile ulterioare si prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr.1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare (Normele metodologice).

Referitor la intreprinderile care au intre 50 si 249 de salariati in Normele metodologice, la art. 18, se prevede ca:

”Art. 18 (1) In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din cadrul intreprinderii.

(2) In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor prevazute la alin. (1) care desfasoara activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 5, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.

(3) In cazul in care lucratorii desemnati, serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu”.


Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, explicat de catre specialistii de la PortalCodulMuncii:


"Ce implica depasirea unui numar de 50 de salariati din punct de vedere al legislatiei muncii si SSM-SU?"


Raspunsul specialistilor: 


Daca societatea are cel putin 50 de salariati, trebuie sa existe in mod obligatoriu lucrator/lucratori desemnati cu responsabilitati SSM sau poate fi organizat serviciu intern de pregatire si protectie, iar daca aceste persoane nu au capacitatea de a indeplini toate atributiile SSM, atunci angajatorul poate incheia un contract de servicii cu un prestator autorizat de servicii in domeniul SSM.

Articolul 20 din Normele metodologice, aprobate prin HG nr.1425/2006 prevede la alin. (2) ca angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga, iar la alin.(3) ca ”Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.”

Din aceste prevederi legale rezulta ca lucratorul desemnat pentru activitati SSM trebuie:

•    sa fie incadrat cu norma intreaga;
•    sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca - atributiile trebuind sa se regaseasca in fisa postului.

Din punct de vedere a pregatirii profesionale, trebuie indeplinite conditiile prevazute la art. 49 si 50 din Normele metodologice.
Activitatile in domeniul SSM sunt prevazute la art. 15 alin. (1) din Normele metodologice. Aceste activitati ar trebui sa se regaseasca in fisele de post ale lucratorilor desemnati sau ale personalului serviciului intern SSM. De asemenea trebuie sa se regaseasca si in contractul de prestari servicii care se incheie cu un prestator autorizat de servicii in domeniul SSM.

De asemenea, la nivelul angajatorului care are cel putin 50 de salariati este obligatoriu sa se constituie Comitetul de securitate si sanatate in munca.

Constituirea si organizarea acestei structuri este reglementata la art. 57 – 73 din Normele metodologice.

Nu neglijati una dintre cele mai importante obligatii pentru orice angajator: examinarea medicala periodica a angajatilor!

Va oferim un ghid complet de medicina muncii: legislatie comentata, aspecte sensibile, documente pe care vi le solicita inspectorii veniti in control, detalii AICI >>>

In ceea ce priveste domeniul SU, in Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am identificat prevederi speciale pentru angajatorii care au mai mult de 50 de salariati, angajatorul trebuind sa respecte prevederile acestei legi precum si cele ale Normelor Generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul MAI nr. 163/2007.

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Norme SSM pentru angajatorii cu peste 50 de salariati - specialistii explica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".