Raspunsul specialistilor:
Temperaturile extreme ridicate sunt considerate temperaturile de peste 37 grade Celsius sau cand indicele temperatura - umiditate depaseste pragul valoric de 80 unitati.
Administratia Nationala de Meteorologie are obligatia de a avertiza prin mijloacele de comunicare in masa zonele in care temperaturile vor depasi acest prag.
Angajatorul va lua la cunostinta direct sau prin personalul cu atributii in domeniul securitatii muncii (SSM) ca temperatura, respectiv indicele termperatura-umiditate, a atins sau se prognozeaza sa atinga valorile extreme. Personal cu atributii SSM va propune masuri de protectie a salariatilor.
- Pentru aceste perioade trebuie indeplinite urmatoarele masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca ale salariatilor care lucreaza in aer liber:
Pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor trebuie luate si alte masuri:
asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 – 4 litri/persoana/schimb;
asigurarea echipamentului individual de protectie adecvat temperaturilor extreme (obligatoriu pentru protectia capului);
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
asigurarea de dusuri (unde este cazul).
De asemenea, se pot lua si alte masuri:
reducerea duratei zilei de lucru;
esalonarea pe doua perioade ale zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00;
intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Pentru salariatii susceptibili de a lucra in conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri preventive:
asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute;
asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
De retinut!
Daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin 2 zile consecutiv, inspectorii de munca declanseaza actiuni de control pentru verificarea aspectelor mentionate anterior. Abaterile constatate se sanctioneaza cu amenzi contraventionale de 1.500 – 2.500 lei.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la expertii in sanatate si securitate in munca.