Cristina Chiriac, presedintele Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, organizator al dezbaterii, a aratat, in context, informeaza Agerpres, ca cea mai importanta resursa a Romaniei o reprezinta oamenii si trebuie create toate conditiile pentru cresterea calitatii vietii in Romania.
"Vrem sa muncim in Romania! Vrem sa invatam o meserie in Romania! Pactul pentru Munca este un instrument prin care invitam la dialog toti actorii principali, patronate, sindicate, guvern, pentru a stabili si construi cu prioritate o strategie pe termen mediu si lung in ceea ce priveste politica de ocupare a fortei de munca. Se spune des despre mediul antreprenorial ca nu reuseste sa se coaguleze si sa actioneze unitar nici macar atunci cand avem obiective de interes national. Iata ca Pactul pentru Munca este mai mult decat un instrument, este un integrator de forte, poate chiar fi denumit sugestiv Partidul Antreprenorilor", a declarat Cristina Chiriac, potrivit aceleiasi surse.
Totodata, Franck Neel, presedintele Federatiei Patronale Petrol si Gaze - FPPG, considera ca, desi la nivel guvernamental s-au luat masuri pentru relansarea economica post-pandemie, este nevoie de mult mai multe masuri pentru a ajuta economia Romaniei, investitiile fiind un punct esential:
"Sunt necesare investitii, singurele capabile sa creeze noi locuri de munca. Dar, pentru asta, este nevoie si de modificari legislative. Si este nevoie de ele acum! Un exemplu in acest sens il reprezinta gazele din Marea Neagra. Investitiile in acest sector au nu numai avantajul de a asigura securitatea energetica a tarii, ci si de a crea zeci de mii de noi locuri de munca direct si pe orizontala”.
Potrivit Agerpres, vicepresedintele CONAF, Nicoleta Munteanu, expert in insolventa strategica, a adaugat ca ar trebui modificata si legislatia, pentru ca dispar meserii, dupa cum altele noi apar odata cu digitalizarea si utilizarea noilor tehnologii.
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Dupa ce trece aceasta pandemie, nu stiu cati dintre cei reintorsi in tara vor ramane aici. Avem nevoie de politici coerente si inteligente pentru o dezvoltare economica durabila a tarii", a mai spus Nicoleta Munteanu.
Reprezentanti ai patronatelor, autoritatilor publice locale si centrale, antreprenoriatului si multinationalelor, au dezbatut marti la Timisoara problemele cu care se confrunta piata fortei de munca din Romania si au lansat solutii pentru depasirea situatiei actuale.
Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF si Federatia Patronala Petrol si Gaze - FPPG, in parteneriat strategic cu Confederatia Patronala CONCORDIA sunt organizatorii conferintelor "Pactul pentru munca - Impreuna reconstruim Romania", prima conferinta avand loc pe marti, la Timisoara, Sala Vieneza. Urmatoarele dezbateri vor fi la Brasov (pe 23 iunie) si la Constanta (pe 7 iulie).
Concluziile si solutiile constatate in cadrul dezbaterilor 'Pactului pentru munca' se vor reuni intr-un acord - Memorandum of Understanding - agreat de participantii la conferinte. Documentul va fi inaintat Guvernului Romaniei si va include principalele solutii identificate de mediul antreprenorial pentru o piata a muncii flexibila, eficienta si competitiva, cu efecte benefice asupra intregii economii, precum si asupra nivelului de trai al romanilor.