Presedintele Aliantei Sindicatelor din Tehnologia Informatiilor si Comunicatii, Cristiana Matei, a subliniat in acest sens ca introducerea unui program flexibil pentru angajati se poate face numai cu o plata corecta a acestora, precizeaza Agerpres.
"Vorbim de flexibilizarea muncii, dar aceasta va veni si cu o plata corecta? Stiti ce a insemnat, in 2011, schimbarea Codului Muncii si introducerea part time-urilor? Avem 1 milion de salariati platiti cu 100-200-300-500 de lei pentru 2-3-4 ore de munca. Nu l-a obligat nimeni pe tanarul respectiv sa-si ia aceasta munca, dar sa traiasca si el. Daca vorbim de flexibilizarea muncii, trebuie sa vorbim si de o plata decenta. O economie buna, decenta, nu se poate dezvolta fara o plata reala a angajatilor", a mentionat Cristiana Matei, citata de sursa amintita.
CEO-ul companiei Schaeffler Romania, Sorin Poteras, a declarat, conform aceleiasi surse, ca flexibilizarea muncii reprezinta prima solutie pentru afacerile care au avut de pierdut din cauza pandemiei de COVID-19:
"O prima solutie ar fi acest Kurtzarbeit, care reprezinta un parteneriat intre stat, angajat si angajator. Angajatorul are o resursa flexibila, o poate folosi si in momentul in care i-au scazut comenzile cu 20%, angajatul are beneficiul ca va lua salariul, iar statul va plati cei 20%, insa nu va trebui sa-i plateasca ajutor de somaj".
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Daniela Nicolescu, a anuntat, conform aceleiasi surse, ca o masura pe care Guvernul Orban o va lua este sprijinirea companiilor care angajeaza someri, dar si a celor care vin din diaspora, cu subventionarea a 50% din salariul acestora.
La dezbaterea de la Brasov au participat reprezentanti ai administratiei centrale si locale, ai mediului universitar si managerii mai multor companii din diferite sectoare ale economiei.