De asemenea, se completeaza art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.
Avand in vedere faptul ca, pe termen scurt, provocarea cea mai importanta ramane combaterea si limitarea efectelor crizei COVID-19 asupra sanatatii si economiei, fapt care impune adoptarea unor masuri de redresare economice si de sprijinire a populatiei,
intrucat, in perioada starii de urgenta si a starii de alerta, au fost adoptate masuri in acord cu schimbarile inregistrate astfel incat impactul negativ asupra cetatenilor sa fie cat mai redus, luand in considerare necesitatea protectiei sociale a cetatenilor ca urmare a efectelor raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2,
avand in vedere faptul ca sumele acordate in baza art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, vizau doar angajatorii ai caror angajati au efectuat cel putin 15 zile in regim de telemunca, in perioada starii de urgenta si care au respectat prevederile legale privind transmiterea de date privind elementele raportului de munca in Registrul electronic de evidenta a salariatilor (REVISAL),
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
avand in vedere reglementarile cuprinse in art. 38 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile ulterioare, cu privire la posibilitatea limitarii sau suspendarii activitatilor didactice ce presupun prezenta efectiva a copiilor la cursuri, precum si ale Ordinului comun al ministrului educatiei si cercetarii si ministrului sanatatii nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2 luand in considerare situatia epidemiologica din Romania si riscul asupra sanatatii populatiei, tinand cont de faptul ca neadoptarea unor masuri urgente, cu caracter exceptional, pe de o parte ar putea afecta sanatatea copiilor si siguranta acestora in lipsa parintilor care sa ii supravegheze pe perioada suspendarii cursurilor sau inchiderii unitatilor de invatamant si ar creste riscul transmiterii comunitare a coronavirusului SARS-CoV-2, iar pe de alta parte ar conduce la posibilitatea ca unii angajatori sa beneficieze de masuri acordate in mod necuvenit acestia nerespectand obligatiile ce le revin potrivit prevederilor legale privind transmiterea de date in REVISAL aceste elemente vizeaza un interes public si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata si care impune adoptarea de masuri imediate prin ordonanta de urgenta.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 790 din 28 august 2020, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, dupa litera b) a alineatului (2), se introduce o noua litera c), cu urmatorul cuprins:
”c) parintele nu se afla in situatia prevazuta de art. 17 din Legea nr. nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile ulterioare .”
2. Alineatul (5) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(5) Angajatorul este obligat sa acorde zilele libere daca angajatul solicita acest drept in baza prevederilor prezentei ordonante de urgenta si nu isi desfasoara activitatea in regim de telemunca sau munca la domiciliu.
3. Dupa alineatul (3) al articolului 6 se introduce un nou alineat alin.(4), cu urmatorul cuprins:
” (4) Listele prevazute la alin.(1) lit.a) se transmit prin Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania, pe baza unui protocol incheiat intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Ministerul Educatiei si Cercetarii. ”
4. Dupa articolul 8 se introduce un nou articol 81, cu urmatorul cuprins:
”Art. 81 – (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si pentru scenariul 2 ”Participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie si Revenirea partiala (prin rotatie de 1 - 2 saptamani) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie”, precum si pentru scenariul 3 ” Participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii online” prevazute in Anexa 1 – GHIDUL privind masurile sanitare si de protectie in unitatile de invatamant preuniversitar in perioada pandemiei COVID-19 la Ordinul comun al ministrului educatiei si cercetarii si ministrului sanatatii nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pe durata aplicarii scenariilor prevazute la alin.(1), zilele libere se acorda pe toata perioada prevazuta de hotararea Consiliului judetean pentru situatii de urgenta/Consiliului Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.
(3) Acordarea zilelor libere in situatia prevazuta la alin.(1) se face pe perioada starii de alerta instituita potrivit Legii nr.55/2020, cu modificarile ulterioare .”
Art. II – Dupa alineatul (5) al articolului 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.720 din 10 august 2020, se introduce un nou alineat, alin.(6), cu urmatorul cuprins:
” (6) Suma prevazuta la alin. (1) se acorda, in ordinea prevazuta la alin.(2) angajatorilor care au transmis in termenul legal prevazut la art.4 alin.(2) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele privind elementele raportului de munca prin care s-a stabilit desfasurarea activitatii in regim de telemunca.”
PRIM MINISTRU
LUDOVIC ORBAN