Romania a fost felicitata cu aceasta ocazie, de catre comisarul european pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, Marianne Thyssen, dar si de catre mai multi ministri ai Muncii din Statele Membre, pentru ca, in numai doua luni de la preluarea Presedintiei Consiliului UE, a reusit sa ajunga la un acord provizoriu cu Parlamentul European pe toate cele patru prioritati din domeniul muncii si afacerilor sociale, pe care si le-a asumat pe timpul detinerii Presedintiei Consiliului UE:
- Directiva privind cresterea transparentei si predictibilitatii la locul de munca;
- Propunerea de regulament de constituire a Autoritatii Europene a Muncii (European Labour Authority - ELA);
- Directiva privind expunerea lucratorilor la agentii cancerigeni;
- Directiva privind echilibrul dintre viata profesionala si cea de familie.
Oficialii europeni prezenti la Bruxelles au ajuns la o abordare generala partiala pe marginea propunerii de Regulament privind Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG). FEG are ca obiectiv mentinerea sau reintegrarea lucratorilor pe piata fortei de munca, in urma disponibilizarii lor in contextul unor procese de restructurare, prin finantarea de masuri active de ocupare a fortei de munca. Asistenta din partea FEG se adauga la eforturile depuse de statele membre la nivel national, regional si local.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Discutiile din cadrul EPSCO au vizat si alocarea de resurse adecvate pentru sporirea oportunitatilor de angajare, in special pentru persoanele care nu sunt integrate pe piata fortei de munca, si adoptarea de masuri preventive.
Statele membre UE trebuie sa gaseasca, in acelasi timp, solutii pentru a face fata schimbarilor structurale induse de evolutiile tehnologice rapide, precum digitalizarea, automatizarea, robotica si inteligenta artificiala, dar si la cererea tot mai mare de competente diferite pe piata muncii. Fenomenul este accentuat si de imbatranirea demografica si migratie, astfel incat la nivelul UE exista preocuparea ca toti cetatenii, inclusiv persoanele varstnice sa dobandeasca si imbunatateasca, in mod continuu, cunostintele si abilitatile care sa le permita sa ramana activi si independenti.
“Dezvoltarea competentelor pentru adulti trebuie sa ramana o prioritate pentru toate statele membre, in contextul schimbarilor socio-economice din UE. In contextul actual, oamenii trebuie sa inteleaga ca nu se mai pot baza doar pe educatia si formarea initiala. Ei trebuie sa-si actualizeze si sa-si reinnoiasca cunostintele pentru a face fata provocarilor de pe piata muncii, iar noi trebuie sa luam masurile necesare pentru a mentine un echilibru intre formarea profesionala si educatie, responsabilitatile indivizilor si ale angajatorilor”, a declarat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.
Ministrii prezenti la Consiliul EPSCO au analizat masurile care pot fi luate in contextul Pilonului european al drepturilor sociale in vederea unei mai bune corelari a politicilor privind ocuparea fortei de munca si protectia sociala, ce instrumente sunt necesare pentru a consolida initiativele nationale si locale in vederea crearii de locuri de munca de calitate care sa duca la o crestere incluziunii si ce reforme sunt necesare pentru combaterea eficienta a somajului.
Sursa: Ministerul Muncii