Dar cat timp petrecem muncind, efectiv?
Conform unui raport al Eurostat, activitatea profesionala a romanilor a crescut cu aproximativ 1,7 ani, acestia ajungand sa munceasca, de-a lungul vietii, ma bine de 35,4 ani. Daca ar fi sa ne raportam la nivel european, am observa ca Suedia este pe primul loc atunci cand vine vorba de durata efectiva, acestia petrecandu-si 41,2 ani in campul muncii.
Cei mai "lenesi" din Europa sunt italienii, care muncesc aproximativ 30,7, dupa care prefera sa se pensioneze.
Este cunoscut faptul ca barbatii romani au o activitate profesionala mai lunga decat femeile, adica acestia muncesc 36 de ani fata de 29,4, durata acesteia crescand in ultima decada, cu 2,6 ani pentru barbati si cu 0,7 ani pentru femei.
Intamplarea face ca aceasta crestere a duratei sa reprezinte mai mult decat dublul mediei europene in cazul barbatilor si un sfert din aceasta in cazul femeilor.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul HR-istului
Dar romanii se numara printre cazurile fericite, iar acest lucru este ilustrat de extremele europene, in ceea ce priveste activitatea profesionala. Asa se face ca angajatii din Malta au ajuns sa lucreze cu 5,1 ani mai mult, iar la polul opus se situeaza Danemarca, care a intampinat o crestere a duratei profesionale de doar 0,2 ani.
La o medie europeana de 1,2 ani, durata activitatii profesionale pentru barbati a crescut cel mai mult in Ungaria (4,2 ani) si a scazut cel mai mult in Cipru (1,9 ani).
Durata activitatii profesionale incepe sa fie tot mai mare, fapt care poate avea si repercursiuni asupra oamenilor, care pot fi constituite din probleme de sanatate si stres.