Pentru a intelege mai bine cum se aplica legea, am ales un studiu de caz prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:
"Potrivit art. 194 din Codul muncii, angajatorii au obligatia de a asigura, pe cheltuiala lor, participarea salariatilor la programe de formare profesionala cel putin o data la 2 ani daca au cel putin 21 de salariati, sau cel putin o data la 3 ani daca au sub 21 de salariati. Conform art. 157 din Codul muncii, daca angajatorul nu isi respecta obligatia de a asigura formarea profesionala conform prevederilor legale, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau 80 de ore. In cazul unui angajator cu peste 21 de salariati care nu si-a indeplinit obligatia de a asigura formarea profesionala pentru un salariat in anii 2022, 2023 si 2024, poate acel salariat, care urmeaza cursurile unei facultati la zi, sa beneficieze in 2025 de concediu de studii platit pentru sustinerea examenelor?"
Raspunsul specialistilor:
Intre aceste prevederi mentionate mai sus nu am regasit reglementarea reportarii in anul urmator a concediului de formare profesionala neacordat de angajator in anii anteriori.
De asemenea, referitor la concediul de formare profesionala pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, Codul muncii prevede la art. 156 alin. (2): ”(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).”
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Totusi, chiar daca se face referire la faptul ca acest concediu pentru examene este fara plata, in opinia noastra, daca luam in considerare si prevederile art. 157, apreciem ca angajatorul poate decide sa acorde cele 10 zile lucratoare de concediu platit pentru formare profesionala pentru sustinerea examenelor la facultate, daca nu organizeaza o forma de pregatire profesionala specifica pentru acel salariat.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
In opinia noastra, aspectele privind organizarea formarii profesionale si acordarea concediului de formare profesionala (inclusiv situatia prezentata de dumneavoastra care nu se incadreaza strict in prevederile Codului muncii) trebuie prevazute si detaliate in Regulamentul intern si contractul colectiv de munca.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.