Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatii romani considera ca trainingurile nu sunt de folos si nu ii ajuta sa avanseze in cariera

24 /Sep2024
Angajatii romani considera ca trainingurile nu sunt de folos si nu ii ajuta sa avanseze in cariera
Tags: traininguri angajaticompetente digitale salariati

Vesti mai putin bune pentru managerii HR care incearca sa ii trimita pe salariati la traininguri si alte cursuri de profil, in contextul in care acestia considera ca, de cele mai multe ori, acestea nu sunt de folos.

Concret, doar 65% dintre angajati vad aplicabilitatea directa in rolurile lor actuale, aceasta fiind concluzia unui studiu realizat de EY privind necesitatea upskilling-ului si reskilling-ului in randul fortei de munca, citat de Agerpres.

Salariatii romani - interesati de dezvoltarea personala

Angajatii si managerii din toate sectoarele de activitate (73%) recunosc valoarea imbunatatirii competentelor, dar realitatea este ca majoritatea - 7 din 10 respondenti - se inroleaza in programe de upskilling/reskilling pentru dezvoltarea personala, nu pentru avansarea in cariera, punand sub semnul intrebarii eficacitatea acestor programe, releva studiul citat.

Studiul EY profileaza competentele digitale, inteligenta artificiala, securitatea cibernetica si tehnologiile verzi ca abilitatile esentiale pentru urmatoarea decada, dar remarca faptul ca accesul la programele de upskilling adecvate ramane o provocare.

Mai bine de 51% dintre participanti au clasat competentele digitale ca fiind cele mai importante pentru recalificare si cresterea competentelor profesionale. Aproape jumatate (49%) din respondentii la studiu au confirmat prezenta programelor de crestere a competentelor digitale in compania in care activeaza.

In sectorul serviciilor profesionale, procentul celor care confirma prezenta programelor de crestere a competentelor digitale este chiar mai ridicat, ajungand la 59%. Acest lucru subliniaza tendinta ca, odata cu noile cerinte de automatizare si eficientizare a proceselor, precum si de adaptare rapida la noile tehnologii, competentele digitale au devenit mai mult o conditie sine qua non decat un diferentiator sau un beneficiu de dezvoltare in randul angajatilor din acest sector.

Mentionam si ca pe locul cinci in topul importantei pentru programele de dezvoltare, cu doar 38%, se afla programele de dezvoltare referitoare la inteligenta artificiala (IA), ceea ce arata ca angajatii valorizeaza competentele digitale in general mai mult decat specializarea in inteligenta artificiala.

Programe de recalificare 

Potrivit studiului, exista un argument puternic pentru ca guvernele sa ofere subventii sau stimulente fiscale companiilor care investesc in programe de recalificare, inclusiv in domeniul inteligentei artificiale, pentru a sprijini forta de munca in dobandirea competentelor necesare pentru a ramane competitivi pe piata muncii: 85% dintre respondenti considera ca acesta ar trebui sa ofere subventii sau stimulente fiscale companiilor care investesc in programe de recalificare a fortei de munca.

Pe locul doi in frecventa celor mai des intalnite cursuri, organizate de 41% din companii, cele de competente soft se afla semnificativ peste importanta pe care respondentii o percep pentru aceste cursuri, de doar 15%, inregistrand cel mai mare decalaj de acest gen.

Lucrarea Motivarea angajatilor -  85 de modele, formulare, teste si chestionare va arata cum sa atingeti acest scop al oricarui angajator sau manager HR.
 
Va garantam ca, prin intermediul acestei lucrari veti redescoperi practic domeniul HR, detalii AICI >>>

Un procent extrem de ridicat - 50% dintre respondenti - considera ca programele actuale de reskilling/upskilling esueaza in a dezvolta soft skills adecvate scenariilor reale de viata. Aceasta opinie este si mai pronuntata in companiile mari, unde 56% dintre respondenti impartasesc aceasta preocupare, subliniind necesitatea reevaluarii si ajustarii continutului si metodologiei acestor programe, conform studiului.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatii romani considera ca trainingurile nu sunt de folos si nu ii ajuta sa avanseze in cariera":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.