Este vorba despre amenda de 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri stabilita de Regulamentul General pentru Protectia Datelor (GDPR) pentru nerespectarea confidentialitatii informatiilor despre clientii sau angajatii dvs.
Stim, amenda vi se pare exagerata si din acest motiv aveti impresia ERONATA ca prevederile GDPR se aplica doar companiilor foarte mari, care colecteaza si prelucreaza cantitati impresionante de date personale.
"Trainer autorizat, a absolvit si cursul de protectie a datelor anterior publicarii Listei in MO5942018, respectiv cu diploma de participare la curs. Ii trebuie un nou curs de protectie a datelor, un nou test?"
Raspunsul specialistilor de la PortalProtectiaDatelor.ro:
Incepem prin a mentiona ca nu intrevedem legatura dintre publicarea Listei la care va referiti si calificarile/certificarile unui responsabil cu protectia datelor cu caracter personal. De asemenea ar fi fost important de precizat care a fost obiectul instruirii anterioare si entitatea furnizoare.
Simpla absolvire a unui curs, chiar si cu obtinerea unei diplome care sa ateste ca ati urmat cursul respectiv, nu echivaleaza cu obtinerea certificarii in discutie.
ATENTIE!
Reglumentul nu prevede necesitatea vreunei certificari pentru ofiterii responsabili cu protectia datelor. Aceasta este voluntara si, desigur, o anumita certificare atesta faptul ca ati urmat cursuri, de preferinta organizate de persoane cu autoritate in domeniu.
In Romania, din punct de vedere legislativ, ANC - Autoritatea Nationala pentru Calificari este singura autoritate care certifica/autorizeaza entitati (furnizori de formare profesionala a adultilor - inregistrati in Registrul cu aceeasi denumire) in vederea organizarii unor cursuri autorizate, in urma carora se elibereaza documente doveditoare recunoscute national. Pentru detalii suplimentare in domeniul de interes recomandam sa consultati si O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor.
Sursa: PortalProtectiaDatelor