Raspunsul specialistului:
In situatia in care va referiti la prevederile art 189 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu este prevazuta o formula de calcul a perioadei in care salariatul nu poate avea initiativa incetarii relatiilor de munca.
Prin urmare, apreciem ca puteti utiliza perioada propusa de dumneavoastra de 18 luni.
Strict informativ, precizam ca, in perioada in care a existat contract colectiv de munca la nivel national (ultimul CCM la nivel national a fost pentru perioada 2007-2010, apoi fiind desfiintat acest tip de CCM), durata perioadei in care salariatul nu poate avea initiativa incetarii relatiilor de munca a fost de 3 ani.
Daca salariatii paraseau unitatea din motive imputabile lor inainte de implinirea acelui termen de 3 ani de la data absolvirii cursurilor, erau obligati sa suporte cheltuielile cu formarea profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
In prezent nu mai exista CCM la nivel national, dar exista CCM la nivel de ramura de activitate.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In functie de domeniul/ramura in care activeaza angajatorul poate fi consultat CCM la nivel de ramura, daca acesta exista, iar daca contine o clauza similara cu cea care a existat in trecut in CCM la nivel national, o puteti lua in considerare ca perioada maxima in care salariatul nu poate avea initiativa incetarii relatiilor de munca.
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.