De mentionat este faptul ca angajatul are functia din CIM - INGRIJITOR CLADIRI 515301. In activitatea sa ar avea nevoie ocazional sa conduca o masina la care se ataseaza remorca si in acest context angajatorul a decis ca angajatul sa faca scoala (categoria C). Daca intra la formare profesionala se face Act aditional la CIM de formare profesionala, cu mentiunea ca pe o perioada de 1 an daca doreste angajatul sa-si dea demisia va suporta contravaloarea scolii, corect?
Raspunsul specialistului:
Nu am identificat o reglementare din care sa rezulte ca obtinerea permisului de conducere categoria C este sau nu formare profesionala, insa, in opinia noastra, daca obtinerea acestui permis ofera salariatului competente suplimentare, care ii sunt utile in exercitarea activitatii sale profesionale, apreciem ca poate fi considerata formare profesionala.
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor - 47 Teste de succes utilizate de profesionistii din toata lumea, DETALII AICI >>>
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 193 mai multe forme de pregatire profesionala, printre care si: ”participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara ori din strainatate” si avand in vedere ca obtinerea acestui permis se face prin urmarea unui curs la o scoala de soferi si testarea cunostintelor, apreciem ca este o formare profesionala finalizata cu obtinerea unor competente.
Nu ne este clar la ce fel de document care ar trebui sa fie facut pentru scoala de soferi va referiti, insa apreciem ca util in acest caz este chiar permisul de conducere in care sa fie inscrisa categoria C obtinuta de salariat in urma cursului si testarii la scoala de soferi, iar o copie a acestuia poate fi pusa la dosarul de personal al salariatului. De asemenea, apreciem ca ar trebui sa existe un contract cu scoala de soferi, insa acest aspect il discutati cu reprezentantii acesteia.
Referitor la cea de-a doua intrebare, la art. 198 din Codul muncii se prevede intr-adevar ca salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional, iar durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca, asa cum ati mentionat si dumneavoastra.
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
De asemenea, nerespectarea de catre salariat a acestei interdictii de a initia incetarea raportului de munca determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Astfel, daca prin actul aditional stabiliti interdictia salariatului de a inceta raportul de munca in termen de 1 an de la finalizarea scolii de soferi, iar acesta demisioneaza totusi, de exemplu, dupa 5 luni, salariatul trebuie sa returneze doar partial cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata, respectiv 7 luni in cazul de fata.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.