Raspunsul specialistilor:
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede, la art. 194, urmatoarele:
Art. 194 (1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.
Prin urmare, in situatia dumneavoastra, pentru cei 13 salariati trebuie sa asigurati participare la o forma de pregatire intr-un interval de 3 ani.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Deci practic trebuie sa identificati resurse pentru formare profesionala pentru aprox. 4 salariati/an. Formele de pregatire profesionala sunt variate (art. 193 din Codul muncii) si ele nu implica neaparat o perioada lunga de timp si costuri mari pentru angajator. Formarea se poate organiza cu cheltuieli minime, chiar la locul de munca.
In cazul in care angajatorul nu asigura participarea salaritilor la o forma de pregatire profesionala, la art. 157 din Codul muncii se prevede:
Art. 157(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1).
Prin urmare, daca nu asigurati , in calitate de angajator, participarea salaritilor la o forma de pregatire profesionala, acestia pot identifica singuri un curs/o forma de pregatire si pot sa va solicite concediul platit prevazut la art. 157 din Codul muncii.
Prin urmare, in opinia noastra, este necesara o analiza a costurilor cu o forma de pregatire profesionala organizata de angajator, raportat la costurile concediului platit pentru formare profesionala pe care salariatul il poate solicita, daca angajatorul nu organizeaza el formarea profesionala.
Atentie, conform modificarilor aduse Codului muncii prin Legea nr. 283/2022 angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la aspectele privind formarea profesionala (art. 17 lit. p) din Codul muncii).
De asemenea, noul model al contractului individual de munca, aprobat prin Ordinul MMSS nr. 1271/2022 (aparut ca urmare a modificarii Codului muncii prin Legea nr. 283/2022), contine o clauza obligatorie referitoare la formarea profesionala.
Prin urmare, conditiile in care formarea profesionale se desfasoara devin obligatoriu de inclus in contractul individual de munca si deci este o obligatie contractuala a angajatorului.
Nu am identificat in Codul muncii o sanctiune specifica pentru angajatorul care nu respecta aceste obligatii privind formarea profesionala, insa nerespectarea lor, poate duce la aparitia de conflicte de munca in momentul in care angajatii sunt informati asupra faptului ca au anumite drepturi, iar angajatorul nu le respecta.
Un raspuns oferit in aprilie de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.