Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Formarea profesionala a salariatilor la locul de munca. Cand este OBLIGAT angajatorul sa elibereze diplomele?

25 /Mai2018
Tags: formare profesionala salariatiformare profesionala la locul de muncadiploma curs formare profesionala

Va reamintim ca, potrivit art. 196 alin. (2) din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Asadar, toate aspectele legate de drepturile si obligatiile angajatorului si salariatului se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca anterior formarii profesionale.


Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Va rog sa ne ajutati cu urmatoarea situatie: avem cazuri in care se efectueaza cursuri de formare profesionala de catre angajati, pentru o anumita durata, de 1-3 ani, timp in care diplomele sunt indosariate la companie, la dosarul personal al fiecarui angajat. Daca un angajat solicita eliberarea acestei diplome in original inainte de finalizarea acestei perioade de 1-3 ani, exista obligatia companiei de a elibera aceasta diploma in original, sau obligatia intervine doar la finalizarea perioadei contractuale? Va rog sa ne dati mai multe detalii cu privire la acest subiect, pe care dvs. le considerati ca ne-ar fi de ajutor si in alte situatii asemanatoare."

 

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Dorim sa precizam ca art. 198 alin. (1)  din acelasi Cod stabileste ca, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.


Alin. (2) si (3) ale art. 198 stabilesc astfel:

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum şi orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Prin urmare, daca in perioada inscrisa in actul aditional, salariatul are initiativa incetarii contractului individual de munca atrage obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

 

ATENTIE!

Angajatorul nu are dreptul sa-i retina diploma obtinuta in forma profesionale. Diploma apartine salariatul iar aceasta forma de constrangere de a nu isi da demisia nu este una prevazuta de lege. Salariatului nu ii este interzis sa aiba inititativa incetarii contractului individual de munca prin retinerea diplomei ca sa nu poata presta activitate la alt angajator ci legea prevede ca daca o face va plati cheltueilile de formare profesionala.

Prin urmare, angajatorul are obligatia sa-i elibereze diploma in caz contrar salariatul poate sa obtina de la instanta de judecata daune interese pentru prejudiciile suferite ca urmare a retinerii diplomei de catre angajator.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formarea profesionala a salariatilor la locul de munca. Cand este OBLIGAT angajatorul sa elibereze diplomele?":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".